poniedziałek, 22 lipca 2013

Makaron soba w bulionie

Makaron soba w bulionie

z filetem z piersi kurczaka i porem



W Japonii zupy są wyjątkowo cenione, stanowią niezbędną część obiadu.Całkowicie róznią się wyglądem, smakiem oaz sposobem podania od tego, jakie przygotowujemy w Europie. odstawą większości bulionów jest dashi - wywar  z wodorostów kombu oraz suszonej ryby katsuo (rodzaj tuńczyka). Smak wywaru przypomina.... morze. Bulionem dashi często zalewa się składniki mięsne i rybne, a zupy na bazie wywaru dashi nazywa się suimono. Największym faux pas byłoby podanie ów zupy na talerzu, bowiem Japończycy jadają je wyłącznie w miseczkach. Najpopularniejszy makaron Japonii - soba, o charakterystycznym brązowo-szarym kolorze, produkuje się z mąki gryczanej. Zaczęto go wyrabiać na początku epoki Edo, w XVII wieku, a połowie tego sameho wieku zaczęły powstać pierwsze restauracje specjalizujące się w serwowaniu soba. Największą zaletą makaronu z pewnością jest jego lekkostrawność oraz łatwość w przygotowaniu. Według Japończyków makaron soba symbolizuje długie życie, jakiego wielu obywateli kraju kwitnącej wiśni ma dane dotrwać.


Składniki:
  • 200 g suszonego makaronu soba
  • 3 szklanki bulionu dashi (na każde 0,5 l wody łyżka dashi)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki mirin (ominęłam zamiast tego użylam octu balsamicznego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 400 g filetów z piersi kurczaka, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 por, pokrojony na cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki mieszanki siedmiu ziół (użyłam pięciu smaków)
Suszony makaron soba

Przygotowanie:
  1. Zagotuj makaron w dużym rondlu, we wrzącej wodzie, bez przykrycia do momenttu aż zmięknie. Po mniej więcej pięciu minutach odcedź i przykryj aby nie wystygł.
  2. Zagotuj 750 ml wody i przygotuj bulion dashi. Bulion wymieszaj z 2 łyżkami sosu sojowego, połową mirin, oraz połową cukru i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i przykryj garnek, aby nie wystygł.
  3. Rozgrzej olej na patelni lub woku i sumaż plasterki kurczaka wraz z poszatkowanym porem - nie przestawaj mieszać aby mięso nie przywarło do dna, ani się nie przypaliło. Dolej pzostały sos sojowy, mirin oraz wsyp resztę cukru. Doprawadź do wrzenia.
  4. W 4-5 miseczkach rozłóż równomiernie makaron soba, na jego wierzch nałóż mieszankę z kurczakiem i zalej wszystko bulionem. Przypraw szczyptą mieszanki ziół. 
podrozenajezyku.blogspot.com

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Japońska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz