poniedziałek, 15 lipca 2013

Kurczak Curry

Kurczak Curry
- męska chińska kuchnia ponownie w ataku


Curry (Nazwa pochodzi od słowa kari, dosłownie: "sos") to przyprawa używana najczęściej w kuchni indyjskiej. Jednak pojawia się także w Japonii - sławne curry raisu, czy Chinach.  Smak i kolor curry zależy od jego składu. Głównym składnikiem jest kurkuma, a także gałka muszkatołowa, kmin rzymski, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, kolendra, cynamon, imbir i sól. Przyprawa jest bardzo wrażliwa na działanie światła oraz powietrza i dlatego należy ją trzymać w szczelnie zamkniętych, ciemnych pojemnikach.Mimo różnorodności składników można wyróżnić 2 rodzaje curry: indyjskie (odmiana żółta i czerwona) oraz ze Sri Lanki (brązowe prażone dość ostre). Dziś w wersji chińskiej. Proporcje przyprawy odmierzane z torebki:)



Składniki:
(porcja na 3 osoby albo 2 głodne)

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 200 g zielonych fasolek, mogą być z marynowane z puszki/słoika
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
  • 3 łyżeczki curry w proszku
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Pokrój pierś kurczaka w drobną kostkę. Odetnij końce fasolek i przekrój strączki na pół (chyba że są z puszki oczywiście).
  2. Pokrój cienko cebulę i rozgnieć czosnek. Pokrój pomidor na ćwiartki.
  3.  Połowę oleju rozgrzej na patelni, usmaż na nim kurczaka po obu stronach przez 2-3 minuty tak by nie zrumienił się bardzo.
  4. Odłóż kurczaka na bok, opłucz i wytrzyj patelnię.
  5. Rozgrzej resztę oleju i wrzuć czosnek. Następnie wrzuć fasolki i smaż przez 2-3 minuty (surowe nieco dłużej). Dodaj kawałki kurczaka. Przypraw solą, posyp curry i cukrem pudrem (cukier łagodzi ostrość curry i zagęszcza potrawę).
  6. Wymieszaj dobrze i chwilę podsmaż.Wlej szklankę wody i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.
  7. Podawaj z ryżem. Kawałki pomidora dodaj tuż przed podaniem.


Smacznego!

Przepis zaczerpnięty z książki "Magiczne pałeczki chińskiej damy"  Gabrielle Keng-Peralta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz