Kurczak Curry
- męska chińska kuchnia ponownie w ataku
Curry (Nazwa pochodzi od słowa kari, dosłownie: "sos") to przyprawa używana najczęściej w kuchni indyjskiej. Jednak pojawia się także w Japonii - sławne curry raisu, czy Chinach. Smak i kolor curry zależy od jego składu. Głównym składnikiem jest kurkuma, a także gałka muszkatołowa, kmin rzymski, pieprz czarny, chili, czosnek, kardamon, kolendra, cynamon, imbir i sól. Przyprawa jest bardzo wrażliwa na działanie światła oraz powietrza i dlatego należy ją trzymać w szczelnie zamkniętych, ciemnych pojemnikach.Mimo różnorodności składników można wyróżnić 2 rodzaje curry: indyjskie (odmiana żółta i czerwona) oraz ze Sri Lanki (brązowe prażone dość ostre). Dziś w wersji chińskiej. Proporcje przyprawy odmierzane z torebki:)
Składniki:
(porcja na 3 osoby albo 2 głodne)
- 1 duża pierś z kurczaka
- 200 g zielonych fasolek, mogą być z marynowane z puszki/słoika
- 1 pomidor
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oleju
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- 3 łyżeczki curry w proszku
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Pokrój pierś kurczaka w drobną kostkę. Odetnij końce fasolek i przekrój strączki na pół (chyba że są z puszki oczywiście).
- Pokrój cienko cebulę i rozgnieć czosnek. Pokrój pomidor na ćwiartki.
- Połowę oleju rozgrzej na patelni, usmaż na nim kurczaka po obu stronach przez 2-3 minuty tak by nie zrumienił się bardzo.
- Odłóż kurczaka na bok, opłucz i wytrzyj patelnię.
- Rozgrzej resztę oleju i wrzuć czosnek. Następnie wrzuć fasolki i smaż przez 2-3 minuty (surowe nieco dłużej). Dodaj kawałki kurczaka. Przypraw solą, posyp curry i cukrem pudrem (cukier łagodzi ostrość curry i zagęszcza potrawę).
- Wymieszaj dobrze i chwilę podsmaż.Wlej szklankę wody i smaż na średnim ogniu przez kilka minut.
- Podawaj z ryżem. Kawałki pomidora dodaj tuż przed podaniem.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty z książki "Magiczne pałeczki chińskiej damy" Gabrielle Keng-Peralta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz