Kompot z rabarbaru
- powrót zapomnianej klasyki
Składniki:
- 400 g rabarbaru
- 1 litr wody
- 4 łyżki cukru + dodatkowo do smaku według uznania
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
Świeże łodygi rabarbaru |
- Umyj rabarbar pod bieżącą wodą, jeżeli występują to odetnij liście i wyrzuć. Łodygi rośliny pokrój na kawałki o średnicy około 1 cm. Wsyp cukier do garnka i rozprowadź po dnie. Podgrzewaj na średnim ogniu przez około 2-3 minuty lub do momentu aż zacznie brązowieć.
- Wrzuć kawałki rabarbaru i wymieszaj. Cukier powinien wtedy się zbić w grudki, ale wraz z puszczaniem soku z rośliny, roztopi się. Smaż przez około 2-3 minuty. Następnie wlej wodę i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz płomień i dodaj cukier wanilinowy, gotuj przez kolejne 3 minuty aż rabarbar zmięknie. Na sam koniec dodaj sok z cytryny. Odstaw na kilka minut i przecedź przez sitko do czystego dzbanka.
- Dla względów estetycznych można wrzucić kiłka ładniejszych czerwonych części rabarbaru, a resztę docisnąć łyżką i dolać sok do dzbanka. Kompot można, a nawet trzeba dosłodzić w razie potrzeby.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz