niedziela, 7 lipca 2013

Bob Czorba

 Zupa fasolowa z kabanosami i papryką

- pikantna odsłona Bułgarii


Warzywa strączkowe stanowią ważny element w bułgarskim jadłospisie. Fasola, groch, czy soczewica stanowią podstawę wielu zup i sałatek. Podobnie jak Grecy, Bułgarzy wykorzystują przy sporządzaniu potraw duże lości czosnku. W starożytnej Tracji, która obecnie znajduje się na pograniczu Bułgarii i Grecji, wierzono, że chroni przed złymi mocami i zimnem. Niewątpliwie czosnek, to jedno z najlepszych źródeł witamin po srogiej zimie. Ponadto, spożywany w stanei surowym zapobiega schorzeniom żołądka, wpływa korzystnie na przemianę materii, a także obniża ciśnienie krwi. Czosnek stanowi podstawowy dodatek do potraw opartych o fasolę, między innymi  ostrej bob czorby. Czorba przyrządzana jest zgodnie ze starobułgarską recepturą, ale jej nazwa jest pochodzenia tureckiego. Jej cechą charakterystyczna są drobno pokrojone warzywa i mięso oraz dosyć duża ilość tłuszczu. 




Składniki:

  • 1/2 szklanki białej i czerwonej fasoli ( w oryginale powinna być jeszcze czarna)
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 1/2 zielonej papryczki chilli, drobno posiekanej
  • 1 seler, pokrojony w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w talarki
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka kolendry, mielonej
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 g kabanosów
  • szczypta goździków, zmielonych
  • sól, pieprz świeżo zmielonych, słodka papryka, mielona


Przygotowanie:
  1. Opłucz dokładnie fasolę z puszki. Na patelni rozgrzej olej. Saż cebulę, paprykę chilli, seler, marchewkę i czosnek przez 10 minut na średnim ogniu.

  2. Dodaj kolendrę gałkę muszkatołową i goździki. Wymieszaj wszystk ze sobą i duś na patelni przez 2 minuty. Wsyp mieszankę do garnka, dodaj fasolę i zalej bulionem. Gotuj przez około 20 - 30 minut na wolnym ogniu.
  3. Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj, po 5 minutach dodaj pokrojonego kabanosa i gotuj przez kolejne kilka minut. Dodaj ewentualnie pieprz, sól i słodką paprykę do smaku według uznania.
Smacznego!

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz