niedziela, 28 lipca 2013

Fajita z kurczakiem

Fajita z kurczaka


Fajita należy do kuchni Tex- Mex podobnie jak Chili con carne czy Buritto. Samo danie powstało na pograniczu Meksyku i Teksasu. W pszenny placek (tortillę) było zawijane to co zostało w domu. Początkowo było to grillowane mięso wołowe z przyprawami. Obecnie spotykamy wersje z kurczakiem, krewetkami czy mięsem mielonym. Warzywa właściwie są dowolne choć króluje czerwona fasola, papryka i kukurydza. Obowiązkowy jest również sos. Przepis na to danie pojawił się już w latach 30 XX wieku. Jednak sama nazwa w druku zaistniała dopiero w 1971 roku.


Składniki:
  • 400 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżeczki przyprawy do Fajita
  • 1 cebula
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • sałata lodowa
    50g sera
  • 8 mały torill
  • Sos, lub ketchup

    Przyprawy do Fajita (proporcje zależne od preferencji smakowych):
    sól, gorczyca, cukier, czosnek granulowany, papryka słodka zmielona, pieprz, oregano

Przygotowanie:
  1. Mięso kurczaka kroimy w drobne paski. zalewamy łyżką oleju i posypujemy przyprawami. Mieszamy i odkładamy na 40 minut  do lodówki.
  2. Cebulę siekamy, a papryki i sałatę kroimy na  na drobne paseczki. 
  3. Na gorącą patelnię wlewamy olej i smażymy cebulę i paprykę. (aż do zeszklenia cebuli)
  4. Dodajemy marynowanego kurczaka i podsmażamy.
    Dodajemy odlaną z sosu kukurydzę i fasolę, podsmażamy aż całość będzie ciepła.

  5. Tortille podgrzewamy zgodnie  przepisem na opakowaniu.
  6. Na ciepłe tortille nakładamy sałatę, nadzienie i posypujemy startym serem. Polewamy sosem, rolujemy.




Uwagi:
Ilość warzyw  dawałam na oko więc przy tej ilości mięsa wyszły mi 7 tortill. Z braku sosu w środku był zwykły ketchup.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz