Fajita z kurczaka
Fajita należy do kuchni Tex- Mex podobnie jak Chili con carne czy Buritto. Samo danie powstało na pograniczu Meksyku i Teksasu. W pszenny placek (tortillę) było zawijane to co zostało w domu. Początkowo było to grillowane mięso wołowe z przyprawami. Obecnie spotykamy wersje z kurczakiem, krewetkami czy mięsem mielonym. Warzywa właściwie są dowolne choć króluje czerwona fasola, papryka i kukurydza. Obowiązkowy jest również sos. Przepis na to danie pojawił się już w latach 30 XX wieku. Jednak sama nazwa w druku zaistniała dopiero w 1971 roku.
Składniki:
- 400 g piersi kurczaka
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżeczki przyprawy do Fajita
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- sałata lodowa
50g sera - 8 mały torill
- Sos, lub ketchup
Przyprawy do Fajita (proporcje zależne od preferencji smakowych):
sól, gorczyca, cukier, czosnek granulowany, papryka słodka zmielona, pieprz, oregano
Przygotowanie:
- Mięso kurczaka kroimy w drobne paski. zalewamy łyżką oleju i posypujemy przyprawami. Mieszamy i odkładamy na 40 minut do lodówki.
- Cebulę siekamy, a papryki i sałatę kroimy na na drobne paseczki.
- Na gorącą patelnię wlewamy olej i smażymy cebulę i paprykę. (aż do zeszklenia cebuli)
- Dodajemy marynowanego kurczaka i podsmażamy.
Dodajemy odlaną z sosu kukurydzę i fasolę, podsmażamy aż całość będzie ciepła.
- Tortille podgrzewamy zgodnie przepisem na opakowaniu.
- Na ciepłe tortille nakładamy sałatę, nadzienie i posypujemy startym serem. Polewamy sosem, rolujemy.
Uwagi:
Ilość warzyw dawałam na oko więc przy tej ilości mięsa wyszły mi 7 tortill. Z braku sosu w środku był zwykły ketchup.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz