wtorek, 9 lipca 2013

Kapusta pekińska z boczkiem

Kapusta pekińska z boczkiem


Jednym z najbardziej kojarzącym się z Chinami warzywem jest kapusta pekińska. Na szczęście ma ona więcej wspólnego z Chinami niż fasolka po bretońsku z Francją.  Kapusta uprawiana jest w Chinach i Japonii, jednak dobrze przyjmuje się w krajach o umiarkowanym klimacie. Swoich wielbicieli w Azji znalazła już w V wieku, natomiast w Europie i Ameryce Północnej na stołach zagościła dłużej od lat 30 XX wieku.

Dziś kapusta w wersji podsmażanej. Mimo boczku danie jest odświeżające i odżywcze.



Składniki:

  • 1 główka kapusty Pekińskiej
  • 200 gram boczku wędzonego, pokrojonego na zapałki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kawałek imbiru (po posiekaniu powinno go być na taką pełną łyżkę stołową)
  • 6 łyżek stołowych oleju
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  1. Przetnij kapustę na pół i pokrój w kawałki szerokości 3-4 centymetrów. Miękkie części liści odłóż osobno o grubszych kawałków i głąba.
  2. Posiekaj cebulę i czosnek.
  3. Pokrój na naprawdę drobną kostkę imbir (ew rozgnieć).
  4. Rozgrzej olej na dużej patelni i usmaż cebulę z boczkiem. Dodaj czosnek, imbir i grubsze części kapusty.
  5. Dobrze wymieszaj i smaż przez kilka minut, po czym dodaj liście.
  6. Dopraw sosem sojowym i solą. Wlej na patelnię jedną szklankę wody. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez ok 10 minut.
  7. W zależności od gustu duś dłużej do czasu całkowitego zmięknięcia kapusty lub podawaj bardziej chrupiącą.

Ważne - nie przesadzić z imbirem, ma bardzo intensywny smak. Musi być dobrze posiekany/rozgnieciony.



Smacznego!

Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z książki "Magiczne pałeczki chińskiej damy"  Gabrielle Keng-Peralta

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz