czwartek, 10 października 2013

Grillowany kurczak w sosie z kurkami

Grillowana pierś kurczaka w sosie z kurkami

a do tego oscypek z żurawiną



Pieprznik jadalny stanowi właściwą znanej nam kurki, gdzieniegdzie nazywaną także kurkiem, kurzą nóżką, kurzą stopką, kurzajką, lisicą, liszką czy pieprzykiem. Grzyb rośnie głównie na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym, jednakże można go odnaleźć także w zupełnie innym miejscu na ziemi - w Australii. W Polce występuje obficie, przez co w niektórych rejonach Europy zanika, najprawdopodobniej wskutek kwaśnych deszczów, jak np w Niemczech. Kurki cenione są ze względu na aromat, smak i chrupkość jej owocników. Zaleca się szybka oprawę termiczną kurek, jeżeli chodzi o smażenie, w przeciwnym razie grzyby twardnieją. Grzyby zawierają mało śluz, zatem jeśli chcemy przeznaczyć je do marynowania - to lepiej w towarzystwie np. podgrzybków. Do suszenia pieprzniki raczej się nie nadają, zatem lepiej je wykorzystać jako dodatek do sosów, zup, czy innych potraw. W tym przepisie, bardzo popularny i wielozadaniowy sos z kurkami. Idealnie nadaje się do mięsa drobiowego, makaronu, klusek, czy kopytek. Na dodatek, by polskości stało się zadość grillowany oscypek z żurawiną, którego nie trzeba długo przedstawiać i opisywać jego smaku. Dodatkowo, pięknie oddaje kolorystykę złotej jesieni za oknem.


Składniki na 2 porcje:
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Krem z kurek:
  • 200 g kurek
  • 1/2 czerwonej cebuli, drobno poszatkowana
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 40 ml śmietanki kremowej 30%
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Dodatkowo:
  • 2 oscypki
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina wody
  • 1 pomidor
Kurki rosną najchętniej w sierpniu


Przygotowanie:
  1. Piersi z kurczaka umyj i osusz. Lekko spłaszcz tłuczkiem. Natrzyj obie oliwą, następnie posyp solą i pieprzem - odstaw.

  2. Przygotuj sos do kurek: rozpuść masło na patelni, usmaż cebulę i czosnek do momentu aż się zeszklą. Dodaj kurki i smaż przez około 2-3 minuty. Dolej śmietankę i śmietanę oraz sok z cytryny. Gotuj całość na patelni przez około 5 minut. Dosyp koperek i wymieszaj. Odstaw do zgęstnienia. 
  3. Na patelni grillowej usmaż piersi z kurczaka. Na tą samą patelnie wyłóż po kawałku sera typu oscypek. 
  4. Na małej patelni lub niewielkim rondel wlej około 1/5 szklanki wody. Wsyp garść żurawiny zagotuj. Dodaj sok z cytryny. Za pomocą blendera rozdrobnij żurawinę. 

  5. Wyłóż na talerz wyłóż usmażone filety z piersi kurczaka oraz oscypka. Polej kurczaka sosem z kurem a na plastry oscypka połóż po łyżce żurawiny. Podawaj z pokrojonym na plasterki pomidorem. Użyłam pomidora paprykowego, który charakteryzuje się podłużnym kształtem i stosunkowo słodkim smakiem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz