wtorek, 22 października 2013

Makaron z kurczakiem w słodkim sosie sojowym

Makaron w słodkim sosie sojowym 

z filetami z udek kurczaka i kapustą bok choy


Na ogół w diecie Tajów mięso odgrywa rolę drugorzędną, częściej pojawia się jedynie w części północnej i południowej kraju. W Tajlandii główną wyznawaną wiarą jest buddyzm, który zabrania zabijania zwierząt. W Tajlandii trudno szukać tajskiego rzeźnika, najczęściej jest to fach emigrantów, głównie chińskich emigrantów. Jeśli już jednak mówić o mięsie, to najbardziej popularny jest drób - kurczaki i kaczki, za nimi plasuje się wieprzowina. Najważniejsze jest aby było przyrządzane od razu po zakupie, mieli się je lub kroi na drobne kawałki i przeważnie smaży się krótko w woku. Innym popularnym sposobem na przygotowanie dań mięsnych jest grillowanie, po wcześniejszym marynowaniu. Bardzo popularne są dania typu curry, ponadto mięso kurczaka (gai) używa się do sałatek lub jako baza do bulionów i zup z makaronem ryżowym. Mięso często podaje się przybrane liśćmi kolendry, która jest bardzo popularnym ziołem w kuchni azjatyckiej.



Składniki:
  • 350 g makaronu ryżowego w formie wstążek (użyłam typu hokkien)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 świeża mała czerwona papryczka chilli, drobno pokrojona
  • 300 g filetów z ud kurczaka, grupo pokrojonych
  • 250 g chińskiej kapusty bok choy, pokrojonej w ćwiartki
  • 2 młode cebulki, cienko pokrojone
  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego manis kecap
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka startego cukru palmowego
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej (bardzo ewentualnie pietruszki)
  • 1 łyżka suszonej/prażonej cebuli
Bok choy przypomina wyrośniętą roszponkę


Przygotowanie:
  1. Zalej makaron wrzątkiem w dużym żaroodpornym naczyniu, następnie rozdziel widelcem i odcedź.
  2. Rozgrzej olej w dużym woku olej, smaż czosnek z chilli o momentu gdy poczujesz wyrazisty aromat. Wrzuć kurczaka i smaż energicznie do zrumienienia. Wrzuć do woka bok choy i cebulkę i smaż jeszcze przez moment.
  3. Dodaj do woka makaron z sosami i cukrem. Smaż energicznie, lekko potrząsając  wokiem, aby wymieszać składniki. Zdejmij z ognia i wrzuć posiekaną kolendrę, ponownie lekko potrząsając. Na koniec oprósz wszystko prażoną cebulą.

Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz