wtorek, 29 października 2013

Curry z kurczakiem i dynią

Curry z kurczakiem i dynią  

z pomidorami w mleku kokosowym


Dynia jest wyjątkowo ciekawym warzywem. Poza swoim urokliwym kształtem, na uwagę zasługuje także fakt, że jedynie na Antarktydzie nie jest uprawiana. Ojczyzną dyni podobnież jest Ameryka Północna - tam też jest najbardziej popularna jako warzywo konsumpcyjne i ozdobne. Największe uprawy i okazy dyni także można spotkać w USA. Największymi producentem dyni po Stanach jest Kanada, Indie i Chiny. Dynie spożywa się zarówno na słodko jak i pikantnie. W Indiach jedno z najpopularniejszych dań z wykorzystaniem tego warzywa jest potrawa zwana kadu ka halwa - dynia smażona na maśle z cukrem i przyprawami. Pomarańczowe warzywo często jest także składnikiem popularnego dania typu sambar. Jak się okazuje, dynia może być także świetnym dodatkiem do potraw curry. Danie idealne na pierwsze chłodniejsze jesienne podmuchy. Dzięki lekko ostrej nucie i imbirowi rozgrzeje przyjemnie żołądek. Co należy w tym miejscu dodać, to fakt, że dynia jest bardzo zdrowa,  w szczególności jej pestki. Tłuszcze w nich zawarte zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych, ponadto zawierają bardzo dużą ilość nienasyconych i wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych, które spełniają ważne funkcje w naszym organizmie. 




Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 300 g dyni
  • 1 pomidor, obrany ze skóry
  • 1 nieduża papryczka chili
  • 400 ml mleka kokosowego w puszce
  • 125 ml passaty pomidorowej
  • 200 g ryżu do podania
  • 2 łyżki masła klarowanego

Marynata do kurczaka:
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, drobno starte
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu




Przygotowanie:
  1. Opłucz i wyczyść piersi z wszelkich błon, tłuszczu i kostek. Pokrój w kostkę i dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Natrzyj mięso składnikami marynaty: ostrą papryką, kurkumą, imbirem, czosnkiem, cynamonem i oliwą z oliwek. Odstaw na minimum 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

  2. Pokrój miąższ dyny w około 1 cm kostkę. Sparz skórę pomidora, obierz i pokrój w kosteczkę, usuwając wcześniej szypułki i gniazda nasienne. Papryczkę chilli przekrój wzdłuż, wytnij gniazdo nasienne i pokrój drobno. 

  3. W większym garnku o grubszym dnie rozgrzej 1 łyżkę sklarowanego masła. Kiedy się rozgrzeje usmaż kawałki piersi kurczaka aż się zarumienią ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodaj papryczkę chilli i wyłóż całość na talerz.
  4. Na garnek wylej drugą łyżkę płynnego masła, wrzuć dynię, posól i obsmaż z każdej strony. Z puszki z mlekiem kokosowym zbierz gęstą część do miski a pozostało dolewaj stopniowo do garnka z dynią. Gotuj dynię w mleczku przez około 5 minut.

  5. Dodaj passaty pomidorowej i gotuj przez kolejne 3 minuty. Ugotuj w międzyczasie ryż. Wlej do garnka wcześniej zebraną śmietankę z mleczka kokosowego. Dopraw dynię solą i pieprzem. Gotuj przez około 10 minut lub do momentu, gdy dynia stanie się miękka. Wsyp usmażone piersi kurczaka i gotuj przez kolejne 5 minut.

  6. Dodaj do całości świeże pomidory i gotuj przez około 2 minuty. Odstaw z ognia i podawaj gorące z ugotowanym ryżem.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz