poniedziałek, 14 października 2013

Sałatka nicejska

Salad Niçoise

sałatka nicejska z tuńczykiem


Sałatka nicejska, jak nie trudno się domyśleć pochodzi od nazwy francuskiego miasta, Nicei. Jest to chyba najbardziej znana francuska sałatka. Skład jest bardzo prosty, aczkolwiek nie ma jednego konkretnego przepisu na ów sałatkę. Jedni mówią, że podstawą jest łoże utworzone z sałaty, inni, że prym wiodą pomidory. Niewątpliwie w każdej sałatki ponad dwa wcześniej wspomniane składniki muszą zawierać także tuńczyka - najlepiej filetu, ordynarnie z puszki, ponadto czarne oliwki, cebule, czosnek, filety anchois dla wzmocnienia smaku oraz sos vinaigrette. Są także szkoły, nakazujące dodanie soku z cytryny, ziemniaków, papryki, ogórka czy kaparów. Amerykanie, jak to oni, mają zbliżona w smaku sałatkę, spopularyzowaną przez znany program kulinarny "The French Chef" Julii Child.




Składniki na 2  porcje:
  • 2 nieduże pomidory, najlepiej paprykowe, podłużne
  • 1 mała czerwona cebula, pokrojone w piórka
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek
  • 3 większe liście sałaty rzymskiej
  • 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone na ćwiartki
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 4 filety anchois
  • 1/3 szklanki lekko obgotowanej fasolki szparagowej
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:

  1. Pokrój pomidora na mniejsze kawałki. Liście sałaty porwij rękoma na mniejsze części.  Cebule pokrój w cienkie piórka. Oliwki na ćwiartki lub połówki. Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze części.

  2. Do miski wrzuć wszystkie warzywa. Dodaj rozdrobnionego tuńczyka z puszki oraz filety anchois.

  3. Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z czosnkiem i musztardą. Dodaj odrobinę octu balsamicznego. Polej sałatkę sosem na wierzch wyłóż jajka pokrojone w ćwiartki. Dopraw całość solą i pieprzem.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz