poniedziałek, 21 października 2013

Kapusta bok choy z chilli

Gotowana na parze kapusta bok choy

 z chilli



Jak głosi legenda, Shennong, czyli Boski Rolnik i bohater mitologii chińskiej, nauczył Chińczyków korzystania z roślin jadalnych, uprawy zbóż leczenia ziołami. Kuchnia chińska zna i stosuje ogromna ilość warzyw, a sposoby ich przyrządzania są nie do zliczenia. Kuchnia oparta jedynie o warzywa, znana jest w Chinach już od czasów twórcy taoizmu Laozi, jak i dzięki znacznym wpływom buddyzmu, który w swoich podstawach unika spożywania mięsa. Chińczycy, podobnie jak Polacy warzywa najchętniej kupują na bazarach, gdzie można ich dotknąć powąchać i wybrać odpowiednie dla nas. Na pierwszym miejscu wśród współcześnie jedzonych warzyw jest kapusta. Warzywo zwane kapusta gorczycową zwane również pak-choi, czy w języku mandaryńskim baicai, natomiast w dialekcie kantońskim bok choy, jest szczególnym warzywem. Jej smak można określić jako lekko gorzkawy, jest czymś pomiędzy kapustą a botwiną. ma szerokie zastosowanie w zupach, ale można ją także szybko podsmażyć w woku, np ze strączkami chilli. Można ją też gotować na parze i podawać z sosem sojowym. Mimo, że kapusta bok choy jest powszechna w krajach azjatyckich, nie jest najczęstszym warzywem ekspertowym do Europy. Warzywa w Chinach poddaje się krótkotrwałej obróbce, dzięki temu zachowują swój naturalny kolor oraz wartości odżywcze. Czas gotowania, czy też smażenia zależny jest od naturalnej twardości warzywa - w tym przypadku liczą się nawet sekundy. 


Składniki:
  • 4 młode kapusty bok choy (użyłam jednej większej, która miała wiele baby bok choy)
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżeczki ostrego sosu chilli (użyłam sambal oelek)
  • 2 dymki, pokrojone w plasterki
  • 1/4 szklanki świeżych liści kolendry
  • 1 mała papryczka chilli, pozbawiona gniazd nasiennych pokrojona w plasterki 
Przygotowanie:
  1. Podziel kapustę bok choy na pół. Umieść ją na w garnku do gotowania na parze. Wymieszaj olej arachidowy z czosnkiem, sosem sojowym i chilli. Skrop mieszanką kapustę.

  2. Gotuj kapustę przez około 7 minut lub więcej pod przykryciem nad garnkiem z gotującą się wodą, aż zmięknie. Posyp liśćmi kolendry i plasterkami papryczki chilli. Podawaj na ciepło.



Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ależ mi narobiłaś ochoty na kuchnię chińską! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę! :) Danie mnie zaskoczyło, mimo, że lubię bok choy to nie spodziewałam się, że kapusta gotowana na parze może tak smakować - zawsze konsumowałam ją pod innymi postaciami i częściej jako dodatek niż danie główne. Zostało mi jeszcze - jutro będzie po tajsku ;)

    OdpowiedzUsuń