Brzoskwinie w cieście
- klasyk z wietnamskiego baru
Najważniejszym świętem w Wietnamie jest Nowy Rok, czyli Święto Tet. Odbywa się według kalendarza księżycowego i przypada między 19 stycznia a 20 lutego, kiedy zaczynają kwitnąć brzoskwinie. Owoc brzoskwini symbolizuje długie życie. Przygotowania do święta zaczynają się już dwa tygodnie wstecz - Wietnamczycy kupują nowe ubrania, a ich domy przyozdabiają kwiatami rozkwitającej brzoskwini.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1-2 puszki brzoskwini w zalewie
- 1/4 szklanki wody gazowanej
- 3 łyżki cukru
- 30 g wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany (18%, kremowa)
- 300 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mleko, jajka, cukier, wodę gazowaną, wiórki kokosowe oraz śmietanę. Dodaj mąkę pszenną i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
- Rozgrzej olej na patelni. odsączone z syropu brzoskwinie namocz w w przygotowanym cieście - smaż na rozgrzanym tłuszczu i obracaj aby się równomiernie przyrumieniły. Wyłóż je na papierowym ręczniku, abym pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Wyłóż brzoskwinie w cieście na talerz i oprósz wiórkami kokosowymi. Podawaj ciepłe.
Przepis zaczerpięty - zmodyfikowany z Chińskie Przepisy
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz