niedziela, 27 października 2013

Brzoskwinie w cieście

Brzoskwinie w cieście

- klasyk z wietnamskiego baru


Najważniejszym świętem w Wietnamie jest Nowy Rok, czyli Święto Tet. Odbywa się według kalendarza księżycowego i przypada między 19 stycznia a 20 lutego, kiedy zaczynają kwitnąć brzoskwinie. Owoc brzoskwini symbolizuje długie życie.  Przygotowania do święta zaczynają się już dwa tygodnie wstecz - Wietnamczycy kupują nowe ubrania, a ich domy przyozdabiają kwiatami rozkwitającej brzoskwini. 





Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 puszki brzoskwini w zalewie
  • 1/4 szklanki wody gazowanej
  • 3 łyżki cukru
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 4 łyżki śmietany (18%, kremowa)
  • 300 ml oleju roślinnego do głębokiego smażenia

Przygotowanie:
  1. W misce wymieszaj mleko, jajka, cukier, wodę gazowaną, wiórki kokosowe oraz śmietanę. Dodaj mąkę pszenną  i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta.
  2. Rozgrzej olej na patelni. odsączone z syropu brzoskwinie namocz w w przygotowanym cieście - smaż na rozgrzanym tłuszczu i obracaj aby się równomiernie przyrumieniły. Wyłóż je na papierowym ręczniku, abym pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  3. Wyłóż brzoskwinie w cieście na talerz i oprósz wiórkami kokosowymi. Podawaj ciepłe.

Przepis zaczerpięty - zmodyfikowany z Chińskie Przepisy

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz