poniedziałek, 28 października 2013

Muffinki na Halloween

Muffinki na Halloween

w pajęczej sieci!



Od kilku lat przejmujemy tradycje ze Stanów Zjednoczonych. Jeszcze nie kroimy indyka na Święto Dziękczynienia, ale mamy walentynki i Halloween. Ja się skłaniam do swojskich Zaduszek. Ale co kto lubi... Muffinki zrobiłam z ciasta Gugelhupf . Jedynie nie dałam rodzynków.

Składniki:

Muffinki:
Pieczemy 25-30 minut w 180 stopniach. Czas zależy od wielkości foremek.

Krem:
  • 125 g masła
  • 450 g cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • barwnik pomarańczowy
  • 3 łyżki kakao
  • odrobina cukru wanilinowego

Przygotowanie:
  1. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na krem z cukrem pudrem
  2. Dodajemy cukier wanilinowy i mleko. Mieszamy na jednolitą masę.
  3. Do osobnej miseczki odkładamy trochę masy (odłożyłam z 4 łyżki)- do niej dodajemy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitego koloru
  4. Do pozostałej części dodajemy  pomarańczowy barwnik i mieszamy.
  5. Na zimne muffinki nakładamy pomarańczowy krem. Brązowy przekładamy do szprycy z cienką końcówką, lub do woreczka i robimy mała dziurkę. Rysujemy spiralę.
  6. Wykałaczką rysujemy promienie od środka spirali.
  7. Ciastka chłodzimy w lodówce by krem stanął.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz