Grzane piwo
- rozgrzeje największą zmarzlinę
Grzane piwo powstało w sercu Europy, jako odpowiedź do grzanego wina. Centralna Europa, słynie z dobrego piwa, tu prym wiodą Czechy i Niemcy, u nich także, jak i w Polsce grzane piwo znalazło ogromną ilość smakoszy. Glühbier z niemieckiego, często podawane jest z dodatkiem pomarańczy. Wiele czeskich książek kucharskich z XIX wieku prezentowało rozmaite przepisy na przygotowanie horké pivo. Czesi natomiast, na wiele lat zapomnieli o smaku grzanego piwa, przestając w ogóle doceniać jego smak i traktując je jako wymysł nowej mody. Polska smak grzanego piwa docenia - szczególnie wraz z nadejściem mrozów, więcej wielbicielek znajdzie się jednak wśród kobiet niż mężczyzn. Może to kwestia słodkiego smaku i korzennego aromatu. Mi on odpowiada, szczególnie dzisiaj, gdy ciepły sweter to za mało.
Składniki:
- 1 litr jasnego piwa
- 6 łyżek miodu
- 1 łyżka goździków
- 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka nasion kardamonu
- 3 cm korzenia świeżego imbiru
- szczypta gałki muszkatołowej
Odpowiednie dobranie przypraw jest najważniejsze |
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia wlej piwo.
- Dodaj miód, wsyp goździki, cynamon, obrane ziarna kardamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Obierz kawałek korzenia imbiru i zetrzyj go na tarce dodaj do piwa. Wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej miodu lub przypraw.
- Gotuj piwo do momentu kiedy stanie się gorące ale nie pozwól doprowadzić do wrzenia. Rozlej do kufli lub szklanek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz