piątek, 25 października 2013

Penne all'Arrabbiata

Penne z sosem Arrabbiata

- czyli makaron na szybko i wściekło


Sos Arrabbiata to pikantny sos do makaronu na bazie czosnku, pomidorów, czerwonej papryczki chilli gotowanych z dodatkiem oliwy z oliwek. "Arrabbiata" w języku włoskim dosłownie oznacza "wściekły", nie trzeba długo się zastanawiać skąd  ta nazwa się wzięła. Najczęściej sos Arrabbiata dodaje się do makaronu typu penne. Istnieje wiele odmian od oryginalnego przepisu na sos, które zachęcają do wzbogacenia sosu o cebulę, parmezan, czy kiełbaski. Dużym plusem potrawy jest, że jeśli trzymać się wersji wegetariańskiej, dane jest niskokaloryczne, a także stosunkowo tanie. Poza makaronem sos dodawany jest także do podkreślenia smaku drobiu, owoców morza chleba, czy nawet jako sos do pizzy.  Penne all'Arrabbiata jest pochodzenia włoskiego, dokładnie źródła dania należy doszukiwać się w samym Rzymie. 




Składniki - 2 porcje:
  • 200 g makaronu penne
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 1 długa czerwona papryczka chili, posiekana i pozbawiona gniazd nasiennych
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • świeżo zmielony pieprz, sól
  • 2 łyżki natki pietruszki, oregano lub bazylii do posypania
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ewentualnie: parmezan do posypania

Przygotowanie:
  1. W garnku zagotuj 2 litry osolonej wody.
  2. Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzuć czosnek i papryczkę chilli. Smaż przez około minutę, następnie dodaj pomidory z puszki wraz z zalewą. Dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj całość do momentu aż sos zgęstnieje.
  3. Wrzuć makaron do wrzątku i zagotuj al dente - powinno to zająć około 10 minut. Ugotowany makaron odcedź, przełóż na patelnie i wymieszaj z sosem.
  4. Wyłóż penne do misek lub na talerze i posyp poszatkowaną natką pietruszki lub bazylią. Podawaj gorące.



Uwagi: zamiast pomidorów z puszki możesz użyć 4 średniej wielkości świeżych. Wystarczy obrać je ze skórki i posiekać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz