środa, 30 października 2013

Napój z limonki i mięty

Napój chłodzący z limonki i mięty

- życie to fiesta


Meksykański kalendarz jest wypełniony świętami o zróżnicowanym charakterze. Czy jest to święto o charakterze religijnym, oficjalna uroczystość, czy też prywatna - najważniejsza jest tu zabawa. Meksykanie uwielbiają celebrować w szerokim gronie towarzystwa, czy rodziny - która jest bardzo liczebna, zważywszy, ze więzy są bardzo silne - nawet z dalszą rodziną. Naród meksykański jest otwarty i życzliwy, dlatego też nawet obcy uczestnik fiesty będzie się czuł dobrze w obcym chwilowo dla siebie tłumie. Meksykańska zabawa nie stawia żadnych ograniczeń, każdy zapomina o problemach dnia codziennego, zabawa integruje, a życie nabiera uroku. Poza tym, że naród meksykański uwielbia jeść, to także pić. Trunków jest wiele, napojów bezalkoholowych także. Te mają orzeźwiać. Na ten przykład przedstawiamy, chłodzący napój z limonki i mięty. Idealny na ciężką głowę po urokach zabawy.




Składniki:
  • 1 szklanka soku z limonki
  • 3 szklanki schłodzonej wody mineralnej
  • 1/4 szklanki grubo krojonych liści świeżej mięty
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • kostki lodu


Przygotowanie:
  1. Przygotuj syrop cukrowy: wymieszaj składniki w małym rondelku. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się całkiem rozpuści. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia, ostudź i wstaw do lodówki, aby się ostudził.

  2. W dużym dzbanku wymieszaj syrop z sokiem z limonki, wodą mineralną i miętą. Do szklanek z kostkami z większej wysokości rozlej napój i od razu podawaj. 




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz