Ciasto z kawą z cykorii
Substytut kawy można uzyskać z cykorii, zbóż lub uprażonych żołędzi. Cykoria pochodzi z Europy i jest źródłem: witamin A i C, kwasu foliowego i manganu. Do tego jest bogata w błonnik. W jej liściach zawiera się także dobrze przyswajalne żelazo. Aby uzyskać kawę korzeń cykorii jest suszony i prażony. A następnie rozdrabniany. Pierwotnie było to ciasto z kawą Inką. Znaczy się z kawą zbożową, nie sąsiadką. Jednak w domu posiadałam kawę z cykorii to wsypałam co miałam.Wyszło całkiem zacnie.
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
- 2 jajka
- 1 łyżka kawy zbożowej
- 1 łyżka miodu
- ¼ kostki margaryny
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki cukru
- odrobina aromatu śmietankowego (dodałam od siebie) - See more at: http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/2013/10/ciasto-z-kawa-zbozowa.html#sthash.fUaFMRUQ.dpuf
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka kawy z cykorii lub Inki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
- Margarynę rozpuszczamy i chłodzimy. W misce ucieramy cukier i jajka.
- Do masy dodajemy wystudzoną margarynę i miód.
- Łączymy suche składniki: kawę, proszek i mąkę.
- Do masy jajecznej dodajemy na zmianę po trochu mleka i suchych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem dopieczenia i pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z Blog
Ciasto wyszło bardzo smacznie. Miałam okropny problem ze znalezieniem kawy z Cykorii. Za inką nie specjalnie przepadam ;)
OdpowiedzUsuń