Pizza wiejska
z kiełbasą i czerwoną cebulą
Twórcą logi Włoch nie jest żaden mieszkaniec tego kraju a...Grek. To w Starożytnej Grecji wypiekano płaskie posmarowane oliwą pieczywo, posypane ziołami. Mimo wszystko to we Włoszech nabrały znanego nam dziś smaku, a to za sprawą sprowadzonych z Meksyku złotych jabłek, czyli pomidorów. Pomidory stały się obowiązkowym i podstawowym składnikiem pizzy - a szczególnie najbardziej znanej i podstawowej margherity. Która podobnie jak sałatka caprese swoją ograniczona kolorystyką czerwonych pomidorów, białej mozzarelli i zielonych listków bazylii nawiązuje do wloskiej flagi. Na całym świecie serwuje się nie zliczone gatunki pizzy, a dobór składników i ich kombinacja zależne są od wyobraźni kucharza. Jedną z bardziej popularnych jest pizza wiejska z kiełbasą i cebulą - serwowana chyba w menu każdej pizzerii. Dzisiaj w wersji home made, na cieście puszystym, z własnoręcznie przygotowanym sosem pomidorowym, mozzarellą i innymi składnikami, których podniebienie zapragnęło.
Składniki:
Ciasto:
Sos:
Dodatkowo:
- 2 kullki mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- 1 mała czerwona papryka
- 1/2 pomidora paprykowego
- ok. 15 zielonych lub/i czarnych oliwek
- 100 g plastrów salami
- 100 g kiełbasy
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto: W garnku z połową ciepłej wody wymieszaj drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę z solą. Doda rozczyn z drożdży, wymieszaj, a następnie dodaj pozostałą część wody. Ugnieć ciasto palcami, tak aby powstała w miarę gładka masa dodaj oliwy i powtórz czynność. Utwórz kulę, wsadź do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w spokojne miejsce, bez przeciągów na minimum 4 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj sos pomidorowy: Wlej do rondla oliwę, jak tylko się podgrzeje dodaj rozdrobnione pomidory, pieprz, sól, oregano i cukier. Wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas, aby sos nie przywierał do rondla.
- Zetrzyj ser mozzarella na tarce. cebulę, oliwki i pomidora pokrój na cienkie plastry, a paprykę w paski. Kiełbasy pokrój także na plastry.
- Podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kulkę, posyp mąką i rozwałkuj na kształt koła. Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym i posyp serem mozzarella. Na dwa ciasta pizzy rozłóż kiełbasę salami, a na resztę zwykłą kiełbasę. Następnie równomiernie rozłóż resztę składników.
- Piecz pizze w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy rogi lekko się zrumienią i staną się chrupiące. Podawaj gorące.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz