czwartek, 3 października 2013

Pizza wiejska

Pizza wiejska

z kiełbasą i czerwoną cebulą


Twórcą logi Włoch nie jest żaden mieszkaniec tego kraju a...Grek. To w Starożytnej Grecji wypiekano płaskie posmarowane oliwą pieczywo, posypane ziołami. Mimo wszystko to we Włoszech nabrały znanego nam dziś smaku, a to za sprawą sprowadzonych z Meksyku złotych jabłek, czyli pomidorów. Pomidory stały się obowiązkowym i podstawowym składnikiem pizzy - a szczególnie najbardziej znanej i podstawowej margherity. Która podobnie jak sałatka caprese swoją ograniczona kolorystyką czerwonych pomidorów, białej mozzarelli i zielonych listków bazylii nawiązuje do wloskiej flagi. Na całym świecie serwuje się nie zliczone gatunki pizzy, a dobór składników i ich kombinacja zależne są od wyobraźni kucharza. Jedną z bardziej popularnych jest pizza wiejska z kiełbasą i cebulą - serwowana chyba w menu każdej pizzerii. Dzisiaj w wersji home made, na cieście puszystym, z własnoręcznie przygotowanym sosem pomidorowym, mozzarellą i innymi składnikami, których podniebienie zapragnęło. 




Składniki:

Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i świezo zmielonego pieprzu
  •  1 łyżeczka cukru
  •  1 łyżeczka suszonego oregano
Dodatkowo:
  • 2 kullki mozzarelli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 pomidora paprykowego
  • ok. 15 zielonych lub/i czarnych oliwek
  • 100 g plastrów salami
  • 100 g kiełbasy

Przygotowanie:

  1. Przygotuj ciasto:  W garnku z połową ciepłej wody wymieszaj drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę z solą. Doda rozczyn z drożdży, wymieszaj, a następnie dodaj pozostałą część wody. Ugnieć ciasto palcami, tak aby powstała w miarę gładka masa dodaj oliwy i powtórz czynność. Utwórz kulę, wsadź do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w spokojne miejsce, bez przeciągów na minimum 4 minut do wyrośnięcia.
  2. Przygotuj sos pomidorowy: Wlej do rondla oliwę, jak tylko się podgrzeje dodaj rozdrobnione pomidory, pieprz, sól, oregano i cukier. Wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje. Mieszaj co jakiś czas, aby sos nie przywierał do rondla.

  3. Zetrzyj ser mozzarella na tarce. cebulę, oliwki i pomidora pokrój na cienkie plastry, a paprykę w paski. Kiełbasy pokrój także na plastry.

  4. Podziel ciasto na 4 porcje, z każdej uformuj kulkę, posyp mąką i rozwałkuj na kształt koła. Posmaruj wierzch ciasta sosem pomidorowym i posyp serem mozzarella. Na dwa ciasta pizzy rozłóż kiełbasę salami, a na resztę zwykłą kiełbasę. Następnie równomiernie rozłóż resztę składników. 

  5. Piecz pizze w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy rogi lekko się zrumienią i staną się chrupiące. Podawaj gorące.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz