sobota, 19 października 2013

Penne carbonara

Penne Carbonara

 - makaron górników 



Makaron Carbonara pochodzi z połowy XX wieku, z regionu zwanego Lacjum, a dokładniej Rzymu. Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia nazwy potrawy. Carbonaro znaczy tyle, co palnik węglowy, stąd też teoria, że potrawa powstała jako posiłek dla górników. W samych Stanach Zjednoczonych spaghetti carbonara okresla się jako spaghetti górnika. Danie jest bardzo proste jeśli chodzi o wykonanie i potrzebne do jego przygotowania składniki: jaja, ser, beko czarny pieprz i oczywiście makaron. Najbardziej popularnym makaronem do przygotowania carbonara jest spaghetti, inne najczęściej stosowane to fettucine, rigatoni oraz bucatini. Najważniejsze w przygotowaniu potrawy, a konkretnie sosu do niego jest to ab ten podczas przygotowania się nie ściął. Niektóre szkoły nakazują użycie całych jajek, inni stosują same żółtka. Krem powinien nie zawierać żadnych grudek. W wersjach poza granicami Włoch często dodaje się czosnku. Carbonara, jak wiele czołowych światowych dań zawiera odmiany, cy urozmaicenia w dodatkach, do pasty carbonara bywa, że dodaje się brokuły, groszek, grzyby oraz inne warzywa.


Składniki - 4 porcje:

  • 4 grubo pokrojone plastry boczku
  • 375 g makaronu penne
  • 3 lekko ubite żółtka jaj
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1/2 szklanki startego drobno parmezanu
  • 2 łyżki grubo posiekanego świeżego szczypiorku
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu, sól


Przygotowanie:
  1. Usmaż plastry boczku aż ten stanie się chrupiący.
  2. Ugotuj makaron, tak aby był al dente - do osolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj przez około 10 minut.
  3. Wymieszaj wyjęty z wrzątku makaron żółtkami, śmietaną oraz usmażonym boczkiem.. Oprósz parmezanem i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu.

Uwagi:  wykonując sos wymieszałam jajka ze śmietaną i pieprzem. Wykonałam jak w przepisie, czyli bez podgrzewania, w efekcie makron zbyt szybko nabrał temperatury pokojowej. Radziłabym mimo wszystko  ostrożnie podgrzać sos.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz