Penne Carbonara
- makaron górników
Makaron Carbonara pochodzi z połowy XX wieku, z regionu zwanego Lacjum, a dokładniej Rzymu. Istnieje wiele teorii na temat pochodzenia nazwy potrawy. Carbonaro znaczy tyle, co palnik węglowy, stąd też teoria, że potrawa powstała jako posiłek dla górników. W samych Stanach Zjednoczonych spaghetti carbonara okresla się jako spaghetti górnika. Danie jest bardzo proste jeśli chodzi o wykonanie i potrzebne do jego przygotowania składniki: jaja, ser, beko czarny pieprz i oczywiście makaron. Najbardziej popularnym makaronem do przygotowania carbonara jest spaghetti, inne najczęściej stosowane to fettucine, rigatoni oraz bucatini. Najważniejsze w przygotowaniu potrawy, a konkretnie sosu do niego jest to ab ten podczas przygotowania się nie ściął. Niektóre szkoły nakazują użycie całych jajek, inni stosują same żółtka. Krem powinien nie zawierać żadnych grudek. W wersjach poza granicami Włoch często dodaje się czosnku. Carbonara, jak wiele czołowych światowych dań zawiera odmiany, cy urozmaicenia w dodatkach, do pasty carbonara bywa, że dodaje się brokuły, groszek, grzyby oraz inne warzywa.
- 4 grubo pokrojone plastry boczku
- 375 g makaronu penne
- 3 lekko ubite żółtka jaj
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1/2 szklanki startego drobno parmezanu
- 2 łyżki grubo posiekanego świeżego szczypiorku
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu, sól
Przygotowanie:
- Usmaż plastry boczku aż ten stanie się chrupiący.
- Ugotuj makaron, tak aby był al dente - do osolonego wrzątku wrzuć makaron i gotuj przez około 10 minut.
- Wymieszaj wyjęty z wrzątku makaron żółtkami, śmietaną oraz usmażonym boczkiem.. Oprósz parmezanem i posyp szczypiorkiem. Podawaj od razu.
Uwagi: wykonując sos wymieszałam jajka ze śmietaną i pieprzem. Wykonałam jak w przepisie, czyli bez podgrzewania, w efekcie makron zbyt szybko nabrał temperatury pokojowej. Radziłabym mimo wszystko ostrożnie podgrzać sos.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz