poniedziałek, 7 października 2013

Red Velvet Cake

Red Velvet Cake

- wersja "włoska"-


Ciasto pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jedni twierdzą że wymyślono go w kuchni hotelu Waldorf-Astoria, inni że powstał w czasie wielkiego kryzysu. Pierwsze wzmianki pojawiają się już w 1873 roku w książce dr Alvina Chase’a. Kiedyś jako barwnik służył sok z buraka, dziś używamy barwnika sztucznego w żelu lub proszku. Z założenia to czerwone ciasto przełożone białym kremem na bazie twarożku. Ja jednak pokusiłam się o zmiany. I z okazji urodzin "Parole Parole"- szkoły języka włoskiego z placówką w Warszawie, postanowiłam zrobić ciasto dwukolorowe we flagę Włoch.



Składniki:
 Ciasto:
  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • ok. 380 g mąki
  • 230 g kremówki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  •  barwnik zielony i czerwony - szpatułka
Krem:
  • 500 ml kremówki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 300 g serka mascarpone
  • łyżeczka cukru waniliowego


Przygotowanie:
  1. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka. Mieszamy.
  2. Po kawałku dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao, cukrem waniliowym. A także kremówkę. Miksujemy do jednolitej masy.
  3. Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy czerwony barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitego wyraźnego koloru. To samo z drugą miseczką i barwnikiem zielonym.
  4. Każdą masę wylewamy na tortownicę  wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
  5. Po całkowitym wystygnięciu robimy krem.
  6. Kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i łyżeczką cukru waniliowego. Dodajemy serek marscapone (lepiej go rozdrobnić wcześniej). Ubijamy aż masa będzie sztywna.
  7. Połową kremu smarujemy zielone ciasto. Kładziemy na to czerwone. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Całość wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Przyozdabiamy górę według fantazji.


Uwagi: Barwnik jest bardzo mocny. Używałam do niego szpatułki po jogurcie i dodawałam po kawałku na oko. O ile w cieście da się go doczyścić to sam żel strasznie brudzi palce.

Tortownica w oryginale powinna być o średnicy 20 cm. Moje były większe więc ciasto wyszło raczej płaskie.

Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony:Kotlet



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz