Red Velvet Cake
- wersja "włoska"-
Ciasto pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Jedni twierdzą że wymyślono go w kuchni hotelu Waldorf-Astoria, inni że powstał w czasie wielkiego kryzysu. Pierwsze wzmianki pojawiają się już w 1873 roku w książce dr Alvina Chase’a. Kiedyś jako barwnik służył sok z buraka, dziś używamy barwnika sztucznego w żelu lub proszku. Z założenia to czerwone ciasto przełożone białym kremem na bazie twarożku. Ja jednak pokusiłam się o zmiany. I z okazji urodzin "Parole Parole"- szkoły języka włoskiego z placówką w Warszawie, postanowiłam zrobić ciasto dwukolorowe we flagę Włoch.
Składniki:
Ciasto:
- 250 g miękkiego masła
- 250 g cukru
- 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 jajka
- ok. 380 g mąki
- 230 g kremówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- barwnik zielony i czerwony - szpatułka
- 500 ml kremówki
- 1 szklanka cukru pudru
- 300 g serka mascarpone
- łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy jajka. Mieszamy.
- Po kawałku dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, kakao, cukrem waniliowym. A także kremówkę. Miksujemy do jednolitej masy.
- Dzielimy ciasto na 2 części. Do jednej dodajemy czerwony barwnik i mieszamy do uzyskania jednolitego wyraźnego koloru. To samo z drugą miseczką i barwnikiem zielonym.
- Każdą masę wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
- Po całkowitym wystygnięciu robimy krem.
- Kremówkę ubijamy razem z cukrem pudrem i łyżeczką cukru waniliowego. Dodajemy serek marscapone (lepiej go rozdrobnić wcześniej). Ubijamy aż masa będzie sztywna.
- Połową kremu smarujemy zielone ciasto. Kładziemy na to czerwone. Resztą kremu smarujemy górę i boki tortu. Całość wstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Przyozdabiamy górę według fantazji.
Uwagi: Barwnik jest bardzo mocny. Używałam do niego szpatułki po jogurcie i dodawałam po kawałku na oko. O ile w cieście da się go doczyścić to sam żel strasznie brudzi palce.
Tortownica w oryginale powinna być o średnicy 20 cm. Moje były większe więc ciasto wyszło raczej płaskie.
Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony:Kotlet
Smacznego!
Dobra komunikacja między klientem a serwisem jest kluczowa dla zadowolenia z usług. Strona https://serwisagd-technik.pl/ może oferować informacje kontaktowe, co ułatwia bezpośredni kontakt i szybkie rozwiązywanie wszelkich wątpliwości dotyczących serwisu.
OdpowiedzUsuń