wtorek, 12 listopada 2013

Cannelloni z mięsem mielonym

Cannelloni z szynką

i mięsem mielonym wieprzowo-wołowym


Cannelloni to rodzaj włoskiego makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Rurki zwyczajowo się nadziewa, najczęściej mięsem mielonym w pomidorowym sosie pod pierzyną sosu beszamelowego. Całość posypuje się tartym serem i zapieka. Rurek cannelloni wcześniej się nie obgotowuje, dzięki czemu nadziewanie ich jest stosunkowo łatwe. Same makarony przywędrowały do Włoch prosto z Chin za sprawą samego Marco Polo. Jak głosi wieść to własnie on w 1295 roku przywiózł z 17-letniej podróży po Chinach pomysł na wyrabianie długich i cienkich zmieszanych makaronów. Podobno dostarczanie organizmowi węglowodanów zawartych w makaronach podnosi poziom endorfin, które jak wiadomo nazywamy hormonem szczęścia. Przeciętny Włoch spożywa w ciągu roku 25 kg najróżniejszego rodzaju makaronu, dla porównania Polak 1,6 kg. Zatem, aby nadgonić szczęśliwych Włochów spróbujmy jednego z bardziej popularnych rodzajów pasty - cannelloni, a nóż widelec wstąpi w nas duch szczęścia.




Składniki na 4 porcje:
  • 25 g masła 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklaki mleka
  • 3/4 szklanki bulionu z kury
  • 200 g startego żółtego sera (użyłam mozzarelli)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula, poszatkowana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii (użyłam łyżeczkę suszonej)
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki białego cukru
  • 6 plasterków szynki, najlepiej typu prosciutto
  • 250 g makaronu cannelloni 
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. W rondlu podgrzej masło i dodaj mąkę. Mieszaj szybko do momentu aż mieszanka zacznie bąbelkować, dodawaj stopniowo mleko i bulion, gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj 1/2 przygotowanego sera.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę usmaż oliwę i czosnek. Jak te się zarumienią dodaj mięso wieprzowo-wołowe. Smaż na małym ogniu aż się zarumieni. Dosyp szałwię i wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Dolej ocet winny, koncentrat, cukier. Wymieszaj aby pomidory i równomiernie pokryły się z mięsem. dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu. 

  3. Rozgrzej piekarnik do 160-180 stopni Celsjusza. Wypełnij rurki makaronu cannelloni nadzieniem. Natłuść oliwą żaroodporne naczynie i wyłóż cannelloni. Na każde 2 sztuki wyłóż plasterek szynki. Na rurki z szynką wylej biały sos i oprósz resztą startego sera.
  4. Piecz cannelloni przez 30 minut pod przykryciem i kolejne 15 minut bez przykrycia, do momentu aż ser się rozpuści i zarumieni. Podawaj z sałatą rzymską  pomidorami i oliwkami.

Uwagi: W oryginalnym przepisie jako mięso sugerowano mielone mięso z kurczaka. Jednakże, wiedząc, że włoskie podniebienia niezwykłe jeść kurczaka zdecydowałam się na mięso wieprzowo-wołowe.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz