Cannelloni z szynką
i mięsem mielonym wieprzowo-wołowym
Cannelloni to rodzaj włoskiego makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Rurki zwyczajowo się nadziewa, najczęściej mięsem mielonym w pomidorowym sosie pod pierzyną sosu beszamelowego. Całość posypuje się tartym serem i zapieka. Rurek cannelloni wcześniej się nie obgotowuje, dzięki czemu nadziewanie ich jest stosunkowo łatwe. Same makarony przywędrowały do Włoch prosto z Chin za sprawą samego Marco Polo. Jak głosi wieść to własnie on w 1295 roku przywiózł z 17-letniej podróży po Chinach pomysł na wyrabianie długich i cienkich zmieszanych makaronów. Podobno dostarczanie organizmowi węglowodanów zawartych w makaronach podnosi poziom endorfin, które jak wiadomo nazywamy hormonem szczęścia. Przeciętny Włoch spożywa w ciągu roku 25 kg najróżniejszego rodzaju makaronu, dla porównania Polak 1,6 kg. Zatem, aby nadgonić szczęśliwych Włochów spróbujmy jednego z bardziej popularnych rodzajów pasty - cannelloni, a nóż widelec wstąpi w nas duch szczęścia.
Składniki na 4 porcje:
- 25 g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklaki mleka
- 3/4 szklanki bulionu z kury
- 200 g startego żółtego sera (użyłam mozzarelli)
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula, poszatkowana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej szałwii (użyłam łyżeczkę suszonej)
- 400 g pomidorów z puszki
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki białego cukru
- 6 plasterków szynki, najlepiej typu prosciutto
- 250 g makaronu cannelloni
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- W rondlu podgrzej masło i dodaj mąkę. Mieszaj szybko do momentu aż mieszanka zacznie bąbelkować, dodawaj stopniowo mleko i bulion, gotuj aż sos zgęstnieje. Dodaj 1/2 przygotowanego sera.
- Na patelni rozgrzej oliwę usmaż oliwę i czosnek. Jak te się zarumienią dodaj mięso wieprzowo-wołowe. Smaż na małym ogniu aż się zarumieni. Dosyp szałwię i wlej pomidory z puszki wraz z zalewą. Dolej ocet winny, koncentrat, cukier. Wymieszaj aby pomidory i równomiernie pokryły się z mięsem. dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu.
- Rozgrzej piekarnik do 160-180 stopni Celsjusza. Wypełnij rurki makaronu cannelloni nadzieniem. Natłuść oliwą żaroodporne naczynie i wyłóż cannelloni. Na każde 2 sztuki wyłóż plasterek szynki. Na rurki z szynką wylej biały sos i oprósz resztą startego sera.
- Piecz cannelloni przez 30 minut pod przykryciem i kolejne 15 minut bez przykrycia, do momentu aż ser się rozpuści i zarumieni. Podawaj z sałatą rzymską pomidorami i oliwkami.
Uwagi: W oryginalnym przepisie jako mięso sugerowano mielone mięso z kurczaka. Jednakże, wiedząc, że włoskie podniebienia niezwykłe jeść kurczaka zdecydowałam się na mięso wieprzowo-wołowe.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz