piątek, 22 listopada 2013

Krewetki z masłem czosnkowo-ziołowym

Krewetki królewskie 

z masłem czosnkowo-ziołowym



Tapas ponownie wita na talerzach! Tym razem w postaci gambas, czyli dużych krewetek. O genezie tapas już wspomniane zostało przy okazji małych kanapek z pomidorem i papryką i filetem anchois na wierzchu. Jedna z legend, sięgająca aż do XIII wieku, kiedy jeszcze panował król Alfons X zwany Mądrym. Był on mecenasem kultury i nauki, z różnie tłumaczonego powodu zarządził, aby wino podawać z małymi przekąskami. Dzięki temu dziś w tym samym czasie można degustować najróżniejszych odmian przystawek, a przy tym znacznie kwitną relacje międzyludzkie. W tym właśnie tkwi sama idea tapas - ma ono ożywiać życie towarzyskie. Bary serwujące tapas, odwiedza się tuż przed kolacją - bo ostatni posiłek powinien być spożywany z grupą przyjaciół. Każdy bar, czy restauracja ma swoje specjały jeśli chodzi o tapas - dlatego tez zwyczajowo się jada po dwa - trzy rodzaje tapas i udaje się do kolejnego lokalu w celu konsumpcyjnym. Ważne jest aby smakowite tapas, spożywać z równie dobrym winem lub piwem. Dzisiejsza forma - idealna jest do pierwszego trunku. Krewetki same w sobie mają pyszny lekko słono-słodki smak, postępować należy z nimi subtelnie - dzisiaj smażone na oliwie i czosnku z masłem i szczyptą pietruszki, skropione sokiem z cytryny.


Składniki dla 2 osób:

  • 200 g świeżych krewetek królewskich
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 1 łyżka masła, najlepiej pokrojonego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej



Przygotowanie:
  1. Wyjmij krewetki ze skorupek, usuń czarną żyłkę, zachowaj głowy ogony (w miarę możliwości).
  2. Rozgrzej oliw na dużej patelni.  Usmaż czosnek do miękkości, ciągle mieszając.
  3. Włóż krewetki i smaż, delikatnie je odwracając, aż zmienią kolor i staną się miękkie. Dodaj masło i sok z cytryny i podgrzewaj aż masło się rozpuści. Rozłóż na talerze i posyp świeżo posiekaną pietruszką.





Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz