Kurczak po karaibsku
z nadzieniem z ryżu, ananasa, banana i przypraw
W klimacie Karaibów wszystko rośnie jak szalone. Kuchnia karaibska słynie z bogactwa egzotycznych owoców i cytrusów. Kolorowe kompozycje kulinarne budząc zachwyt. Zestawienia smakowe jakie przedstawia obszar wysp szokuje oczy i kubki smakowe Europejczyków. Możliwości wykorzystania owoców w kuchni jest niezwykle różnorodne. Niemal we wszystkich przepisach można znaleźć cytrusy, równie chętnie wykorzystuje się mango. Owoce znajdują zastosowanie nie tylko w deserach, ale nawet daniach głównych. Połączenie mięsa z owocami nikogo nie dziwi na Karaibach - np. zestawienie bananów z bekonem. Idąc tym tropem, spróbujmy kurczaka nadziewanego ryżem, ananasem, bananem oraz mieszanką przypraw. Dodatkowo, smak rumu zaniesie nasze podniebienie w zupełnie nowe, ciekawe miejsce.
- 1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu
 - starta skórki z 1 limonki
 - sok z wyciśniętej 1 limonki
 - 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
 - 1 średniej wielkości banana, cienko pokrojony
 - 200 g ananasa z puszki, odsączony, pokrojony w kostkę
 - 1 łyżka świeżych liści kolendry (użyłam pietruszki)
 - 1 1/2 kg całego kurczaka
 - 50 g masła
 - 1 szklanka bulionu z kurczaka
 - 1 łyżeczka brązowego cukru
 - 1 łyżka ciemnego rumu
 
Przygotowanie:
- W średniej wielkości misce połącz ryż, ananasa, banana, skórkę i sok z limonki oraz przyprawy: gałkę muszkatołową, sól, pieprz, kolendrę. Nafaszeruj nadzieniem kurczaka. Nagrzej piekarniki do temperaturę 180 stopni Celsjusza.
 - 
Natłuść naczynie masłem, w którym będzie pieczony kurczak. Resztą masła posmaruj po wierzchu całego kurczaka. Piecz przez 1 godzinę, sporadycznie polewając sosem powstałym podczas pieczenia. Jak tylko kurczak dobrze się przyrumieni z każdej strony wyjmij kurczaka i odstaw w ciepłe miejsce.
 - Jeżeli powstała z sosu warstwa tłuszczu w naczyniu w którym piekł się kurczak - usuń go. Dolej bulion drobiowy. Przelej sos do małego rondla, dosyp cukier i doprowadź do wrzenia. Gotuj aż zgęstnieje.
 - Rozgrzej mocno rum i polej nim kurczaka, następnie przy pomocy zapałek podpal mięso. Podawaj kurczaka z sosem oraz ryżem.
 
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Mniam!
OdpowiedzUsuń