niedziela, 24 listopada 2013

Kurczak z nadzieniem karaibskim

Kurczak po karaibsku

 z nadzieniem z ryżu, ananasa, banana i przypraw


W klimacie Karaibów wszystko rośnie jak szalone. Kuchnia karaibska słynie z bogactwa egzotycznych owoców i cytrusów. Kolorowe kompozycje kulinarne budząc zachwyt. Zestawienia smakowe jakie przedstawia obszar wysp szokuje oczy i kubki smakowe Europejczyków. Możliwości wykorzystania owoców w kuchni jest niezwykle różnorodne. Niemal we wszystkich przepisach można znaleźć cytrusy, równie chętnie wykorzystuje się mango. Owoce znajdują zastosowanie nie tylko w deserach, ale nawet daniach głównych. Połączenie mięsa z owocami nikogo nie dziwi na Karaibach - np. zestawienie bananów z bekonem. Idąc tym tropem, spróbujmy kurczaka nadziewanego ryżem, ananasem, bananem oraz mieszanką przypraw. Dodatkowo, smak rumu zaniesie nasze podniebienie w zupełnie nowe, ciekawe miejsce.



Składniki:
  • 1/2 szklanki ugotowanego białego ryżu
  •  starta skórki z 1 limonki
  • sok z wyciśniętej 1 limonki
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1 średniej wielkości banana, cienko pokrojony
  • 200 g ananasa z puszki, odsączony, pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka świeżych liści kolendry (użyłam pietruszki)
  • 1 1/2 kg całego kurczaka
  • 50 g masła
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka ciemnego rumu


Przygotowanie:
  1. W średniej wielkości misce połącz ryż, ananasa, banana, skórkę i sok z limonki oraz przyprawy:  gałkę muszkatołową, sól, pieprz, kolendrę. Nafaszeruj nadzieniem kurczaka. Nagrzej piekarniki do temperaturę 180 stopni Celsjusza. 

  2. Natłuść naczynie masłem, w którym będzie pieczony kurczak. Resztą masła posmaruj po wierzchu całego kurczaka. Piecz przez 1 godzinę, sporadycznie polewając sosem powstałym podczas pieczenia. Jak tylko kurczak dobrze się przyrumieni z każdej strony  wyjmij kurczaka i odstaw w ciepłe miejsce.

  3. Jeżeli powstała z sosu warstwa tłuszczu w naczyniu w którym piekł się kurczak - usuń go. Dolej bulion drobiowy. Przelej sos do małego rondla, dosyp cukier i doprowadź do wrzenia. Gotuj aż zgęstnieje.
  4. Rozgrzej mocno rum i polej nim kurczaka, następnie przy pomocy zapałek podpal mięso. Podawaj kurczaka z sosem oraz ryżem.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

1 komentarz: