piątek, 1 listopada 2013

Quiche z grzybami i dynią

Quiche z grzybami i dynią

z serem feta i tymiankiem


Quiche to rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia najczęściej warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie nie musi składać się jedynie z warzyw, może zawierać różne gatunki mięsa, sera, a także zioła i przyprawy.  Najbardziej znaną potrawą tego typu jest Quiche Lorraine, o którym już wcześniej opowiadałam. Korzystając z bogactw jesieni ten zwykły-niezwyky quiche zawiera dynię i grzyby, z dodatkiem sera feta, tymianku i oczywiście nadzienia jajecznego. Danie jest subtelne w smaku, ale także sycące. Nie podejrzewałam, że dynia i grzyby mogą stworzyć tak zgrany duet. 




Składniki:
Nadzienie:
  • 300 g miąższu dyni
  • 500 g leśnych grzybów, świeżych lub mrożonych
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka śmietanki kremowej 30%
  • 4 średnie jajka

Spód ciasta:
  • 300 g mąki pszennej
  • 80 g drobno startego parmezanu lub grana padano
  • 150 g masła, schłodzonego
  • 1 jajko
Przygotowanie:
  1. Przygotuj ciasto na spód. W misce przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz tarty parmezan wraz z pokrojonym w kostkę masłem. Rozetrzyj w palcach wszystko ze sobą aż powstaną drobne okruszki. Wbij jajko i zagnieć wszystkie składniki do powstania zbitej jednolitej masy. Wstaw do lodówki na około godzinę.

  2. Kawałki dyni oprósz solą, pieprzem i ostra papryką, skrop 2 łyżkami oliwy. Rozgrzej patelnie i wsyp na nią kawałki dyni - nagrzewaj dopóki nie zmiękną. Wyłóż i większe części pokój w kostkę. 

  3. Opłucz grzyby pod bieżącą wodą i osusz na papierowym ręczniku. Pokrój na kawałki, włóż do miski i dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj z odrobiną oliwy. Podziel grzyby na dwie części - mniejszą i większą.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na papierze do pieczenia wcześniej posypujące je mąką. Wyłóż tortownicę o średnicy 26 cm całe boki formy i dno. osłoń folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 15 minut w 180 stopniach Celsjusza, a potem bez folii przez 10 minut.

  5. Przygotuj nadzienie. Do większej miski wlej śmietankę, wbij jajka, oprósz tymiankiem, sola i pieprzem. Roztrzep całość widelcem, dodaj dynię, większą kupkę grzybów i ser feta, następnie wymieszaj składniki ze sobą. Rozlej nadzienie na podpieczony spód. Piecz ogółem przez 45 minut, po 25 minut na wierzchu quiche rozłóż mniejszą część grzybów. Pod koniec pieczenia masa powinna być zastygnięta - jeżeli nieustannie jest bardziej płynna - piecz dłuższą chwilę.




Przepis zaczepnięty - zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz