piątek, 15 listopada 2013

Makowiec

Makowiec

tradycyjnie zawijany na szybkim cieście drożdżowym z polewą czekoladową


Ciasto zwane także makownikiem, czy też struclą z makiem stanowi typowe danie wigilijne na polskim stole. Według wierzeń ludowych spożywanie maku w czasie wigilii Bożego Narodzenia, zapewniało szczęście, a dziewczęta tarły mak na Wigilię, aby rychło wyjść za mąż. Sam mak jest w chrześcijaństwie symbolem płodności i urodzaju - ze względu na ilość nasion zawartych w makówce. Co bardzo ciekawe, ale po chwili zastanowienia już nie tak zaskakujące, mak jest symbolem spokojnego snu. Ciasto na makowca zazwyczaj przygotowuje się na bazie drożdży, dopuszcza się także ciasta kruchego - jednakże ma ono znacznie mniej popularne zastosowanie. Masa makowa jest szeroko dostępna zamknięta w puszkach. Jednakże samo przygotowanie jej nie jest tak skomplikowane. Mak należy opłukać i moczyć przez nos, następnie obgotować do miękkości. Należy go zmielić dwu- lub trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do masy najczęściej dodaje się orzechu włoskie, migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki, czy inne bakalie oraz miód. Makowiec, jest jednym z bardziej ulubionych ciast Polaków. Niemcy, także co raz chętniej goszczą ciasto na swoich stołach w okresie świątecznym.




Składniki:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 100 g masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 - 1 opakowania olejku cytrynowego lub rumowego
  • 1 puszka gotowej masy makowej (800 g)
Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki żelatyny


 Przygotowanie:
  1. Podgrzej mleko w małym rondelku - nie może być gorące, powinno być lekko ciepłe. Wsyp łyżeczkę cukru i drożdże. Wymiesza, aby drożdże połączyły się z mlekiem w miarę równomiernie. Przykryj rondel ścierką i odstaw.

  2. W dużej misce przesiej mąkę solą i cukrem. Dodaj masło i utrzyj całość, następnie wbij roztrzepane jajka z olejkiem. Wymieszaj szybko. Dodaj rozpuszczone w mleku drożdże. Jeżeli ciasto wyda się zbyt płynne dodaj więcej mąki. Jak ciasto osiągnie jednolitą i elastyczną masę przełóż do miski wysmarowanej tłuszczem - np. olejem - ewentualnie możesz pominąć ten krok. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciche miejsce bez przeciągu.

  3.  Blat stołu oprósz dobrze mąką. Wyłóż ciasto i rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta lub jeżeli będzie dla Ciebie wygodniej na dwa, trzy mniejsze. Rozsmaruj po cieście gotową masę makową, na rogach pozostaw wolne miejsce aby łatwiej było później zawinąć. Zroluj ciasto bardzo delikatnie, aby się przy tym nie rozerwało. 

  4. Przełóż roladę do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 45 minut, tak aby ładnie się przyrumieniło.
  5. Przygotuj polewę czekoladową: w małym rondlu na niewielkim ogniu rozpuść masło, cukier. Dodaj mleko i kakao. Wymieszaj do powstania jednolitej masy, odstaw z ognia. Dodaj żelatynę, która sprawy, że polewa będzie intensywnie błyszczeć. Kiedy ciasto w miarę wystygnie polej polewą jego wierzch. 





Uwagi: 
W przypadku użytych przeze mnie proporcji, polewy nie starczyło do pokrycia całości ciasta. jeśli chcesz, aby polewa pokryła całość - dodaj więcej mleka. Przechowuj makowiec pod przykryciem, zważywszy na fakt, że wilgotne ciasto drożdżowe lubi wysychać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz