czwartek, 28 listopada 2013

Aromatyczna okra

Aromatyczna okra

z cebulą, czosnkiem i imbirem


Roślina zwana okrą, a oficjalnie piżmianem jadalnym uprawiana jest w krajach o klimacie tropikalnym lub subtropikalnym. Owoce rośliny jada się w stanie niedojrzałym. Przez swój charakterystyczny wygląd w Indiach owoce nazywa się ją lady's fingers czyli kobiece palce. Są spożywane jako jarzyna po wcześniejszym ugotowaniu jak również na surowo. W Europie nie pojawia się za często, natomiast na bazarach azjatyckich - szczególnie pakistańskich i indyjskich, a także arabskich jej widok na bazarach jest codziennością. Dzikie występowanie nie jest znane. Pochodzi prawdopodobnie z Południowej Azji i Zachodniej Afryki. Mimo, że największym producentem okry jest Afryka, to w Indiach i Pakistanie spożywa się jej najwięcej. Najczęściej jest krojona na mniejsze kawałki i obsmażana na szybko w przyprawach, ale także jest piklowana, solona, czy stanowi podstawę do innych potraw takich jak sambar, czy w najróżniejszych potrawach typu curry, jak na przykład bhindi gosht - czyli okry w mięsnym curry. Dzisiaj przedstawiamy, okrę w roli głównej, smażoną na szybko, z cebulą, czosnkiem, imbirem i odrobiną koncentratu z tamaryndowca.




Składniki dla 4 osób:

  • 5 łyżek oleju
  • 1 puszka strąków okry (400 g)
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:
  1. Pokrój strąki okry na kawałki długości 2,5 centymetra. Rozgrzej na patelni olej. Włóż pokrojoną okrę  i obsmaż warzywo przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Wyjmij, odcedź okrę i odstaw.
  2. Na tej samej patelni usmaż cebulę do miękkości. Dodaj czosnek i imbir - smaż przez 1 minutę. W 150 ml gorącej wody rozpuść koncentrat z tamaryndowca i wlej do patelni. Oprósz solą i wymieszaj.
  3. Ponownie wsyp okrę na patelnię. Przykryj duś na małym ogniu przez 15 minut, aż zmięknie. Podawaj na ciepło w misce, możesz przybrać posiekaną kolendrą, czy pietruszką.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, Moya Maynard, 1991 INTERUM

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz