Pierogi z szynką i ziemniakami
Pierogi mogą być z wszystkim. Sama nazwa odnosi się do potrawy wykonanej cienko rozwałkowanego z ciasta i wypełnionego farszem. Pierogi mogą być gotowane, smażone lub pieczone. W Polsce najbardziej popularne są "ruskie", z mięsem, jagodami. A także świąteczne z kapustą i grzybami. Według mnie ziemniaki pasują do wszystkiego i są niezbędne do jedzenia. Dlatego dziś interpretacja przepisu- pierogi z szynką i ziemniakami. Mi z ciasta udało się wykroić około 20 pierogów. Danie dla 4 osób lub 3 głodnych:)
Na ciasto:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 210 g mąki
- 100 ml wody
- 2 duże lub 3 średnie ziemniaki
- 120 g wędzonej szynki
- masło czosnkowe
Sosik:
- 200 g śmietany 36%
- 100g serka topionego śmietankowego
Przygotowanie:
- Zaczynamy od ciasta. W misce rozbełtujemy jajko z solą i cukrem.
- Dodajemy wodę i mąkę wyrabiamy tak by nie kleiło się do rąk (mąkę dodawałam na oko po trochu). Gdy ciasto już się nie klei do wszystkiego odstawiamy na godzinę do lodówki.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na drobną kostkę. Gotujemy, a następnie ubijamy na puree
- Szynkę kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy około 3 minut na patelni i dodajemy do ziemniaków.
- Dla smaku dodajemy odrobinę masła czosnkowego, całość mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką koła.
- Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
- Pierogi wkładamy do gotującej się osolonej wody partiami i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
- Kremówkę podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Sosem polewamy ciepłe pierogi.
Przepis zaczerpnięty z magazynu Kuchnia - 11.2013 zmodyfikowany.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz