czwartek, 21 listopada 2013

Pierogi z szynką i ziemniakami

 Pierogi z szynką i ziemniakami

 

Pierogi mogą być z wszystkim. Sama nazwa odnosi się do potrawy wykonanej cienko rozwałkowanego z ciasta i wypełnionego farszem. Pierogi mogą być gotowane, smażone lub pieczone. W Polsce najbardziej popularne są "ruskie", z mięsem, jagodami. A także świąteczne z kapustą i grzybami. Według mnie ziemniaki pasują do wszystkiego i są niezbędne do jedzenia. Dlatego dziś interpretacja przepisu- pierogi z szynką i ziemniakami. Mi z ciasta udało się wykroić około 20 pierogów. Danie dla 4 osób lub 3 głodnych:)


Składniki:
Na ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 210 g mąki
  • 100 ml wody
  •  
Farsz:
  • 2 duże lub 3 średnie ziemniaki
  • 120 g wędzonej szynki
  • masło czosnkowe

Sosik:
  • 200 g śmietany 36%
  • 100g serka topionego śmietankowego

Przygotowanie:
  1. Zaczynamy od ciasta. W misce rozbełtujemy jajko z solą i cukrem. 
  2. Dodajemy wodę i mąkę wyrabiamy tak by nie kleiło się do rąk (mąkę dodawałam na oko po trochu). Gdy ciasto już się nie klei do wszystkiego odstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobną kostkę. Gotujemy, a następnie ubijamy na puree
  4. Szynkę kroimy na drobną kostkę. Podsmażamy około 3 minut na patelni i dodajemy do ziemniaków. 
  5. Dla smaku dodajemy odrobinę masła czosnkowego, całość mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.
  6. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm i wycinamy szklanką koła. 
  7. Nakładamy farsz i zlepiamy pierogi.
  8. Pierogi wkładamy do gotującej się osolonej wody partiami i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia.
  9. Kremówkę podgrzewamy, dodajemy serek topiony i mieszamy aż się rozpuści. Sosem polewamy ciepłe pierogi.


Przepis zaczerpnięty z magazynu Kuchnia - 11.2013 zmodyfikowany.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz