Kurczak z ziemniakami w żółtym curry
- z dodatkiem mleczka kokosowego
Składniki:
- 4 ziemniaki, przekrojone na ćwiartki
- 1 szklanka mleczka kokosowego (400 ml)
- 2 łyżki żółtej pasty curry (wychodzi opakowanie)
- 1/4 szklanki bulionu rybnego (użyłam warzywnego)
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru (palmowego)
- 500 g mięsa z piersi kurczaka, pokrojonego na kawałki o grubości 3 cm
- 1 niewielka cebula, cienki pokrojona
- 1/4 czerwonej papryki, cienko pokrojonej (w oryginale chilli)
- 1 łyżka świeżych liści kolendry (użyłam mięty)
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki i odcedź.
- Umieść połowę mleczka kokosowego w większym garnku i doprowadź do wrzenia. Dodaj pastę curry i gotuj przez około minutę. Dodaj resztę mleczka, bulion, sos rybny, sok z cytryny i cukier i gotuj mieszając do moment rozpuszczenia cukru.
- Dodaj mięso z piersi kurczaka i gotuj przez 5 minut, mieszając. Do garnka wsyp ziemniaki z cebulą i gotuj wszystko razem przez kolejne 3 minuty.
- Rozlej curry do 4 miseczek i na wierzch rozłóż pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, udekoruj liśćmi mięty lub kolendry. Podawaj od razu.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Uwagi:
W oryginalnym przepisie zalecono użycie 800 g ryby zwartym mięsie. Żółte curry idealnie pasuje do dań z ryby.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz