niedziela, 3 listopada 2013

Pikantna zupa dyniowa

Pikantna zupa dyniowa 

zupa - krem z dodatkiem selera naciowego i suszonych grzybów




Składniki:
  • 500 g miąższu dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula, drobno pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu piri piri lub 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • 1 łyżeczka czerwonej, łagodnej papryki
  • 3 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 garść suszonych grzybów
  • sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, cebulę i seler naciowy, smaż aż się zeszkli. Dorzuć dynię i suszone grzyby, smaż mieszając aż pojemność garnka ulegnie zmniejszeniu. Dodaj bulion, powinien on całkowicie przykryć dynię.
  2. Zupę gałką muszkatołową, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Gotuj aż dynia stanie się całkowicie miękka. Zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Jeżeli zupa według Ciebie okaże się zbyt gęsta dodaj wody lub bulionu.
  3. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Możesz podawać skropioną oliwą, posypaną uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Ewentualnie można podawać z dodatkiem gęstej śmietany, czy jogurtem typu greckiego.





Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kulinarne podróże

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz