Pikantna zupa dyniowa
zupa - krem z dodatkiem selera naciowego i suszonych grzybów
- 500 g miąższu dyni
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 duża cebula, drobno pokrojona
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu piri piri lub 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
- 1 łyżeczka czerwonej, łagodnej papryki
- 3 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 garść suszonych grzybów
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, cebulę i seler naciowy, smaż aż się zeszkli. Dorzuć dynię i suszone grzyby, smaż mieszając aż pojemność garnka ulegnie zmniejszeniu. Dodaj bulion, powinien on całkowicie przykryć dynię.
- Zupę gałką muszkatołową, solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wyciśnij sok z połowy cytryny. Gotuj aż dynia stanie się całkowicie miękka. Zmiksuj za pomocą blendera na gładki krem. Jeżeli zupa według Ciebie okaże się zbyt gęsta dodaj wody lub bulionu.
- Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Możesz podawać skropioną oliwą, posypaną uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Ewentualnie można podawać z dodatkiem gęstej śmietany, czy jogurtem typu greckiego.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Kulinarne podróże
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz