środa, 6 listopada 2013

Salceson z gruszkami

Salceson z gruszkami

- ciasto inne niż wszystkie-


Na jesienne smutki salceson.. znaczy się ciasto z gruszkami o konkretnej strukturze. Nie za słodkie, ale a kakao idealnie pasuje do ciepłej herbaty. Ciasto jest proste, wymaga tylko godziny odleżenia  w lodówce. Co dziwnego nie należy go mieszać w trakcie robienia. Przepis otrzymany od koleżanki Zuzi. Bardzo dziękuję za możliwość podzielenia się.


Składniki:
  • 6 gruszek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu (zmielonego lub startego)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka



Przygotowanie:
  1. Bierzemy dużą miskę- żeby wszystkie składniki się zmieściły. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę średniej wielkości wkładamy do miski.
  2. Na owoce nasypujemy wszystkie suche składniki. Nie mieszamy!!!
  3. Zalewamy to rozbełtanymi jajkami z olejem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  4. Dopiero teraz ciasto mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem- u mnie to były dwie keksówki.
  5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz