Salceson z gruszkami
- ciasto inne niż wszystkie-
Na jesienne smutki salceson.. znaczy się ciasto z gruszkami o konkretnej strukturze. Nie za słodkie, ale a kakao idealnie pasuje do ciepłej herbaty. Ciasto jest proste, wymaga tylko godziny odleżenia w lodówce. Co dziwnego nie należy go mieszać w trakcie robienia. Przepis otrzymany od koleżanki Zuzi. Bardzo dziękuję za możliwość podzielenia się.
Składniki:
- 6 gruszek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu (zmielonego lub startego)
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jajka
Przygotowanie:
- Bierzemy dużą miskę- żeby wszystkie składniki się zmieściły. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę średniej wielkości wkładamy do miski.
- Na owoce nasypujemy wszystkie suche składniki. Nie mieszamy!!!
- Zalewamy to rozbełtanymi jajkami z olejem i wstawiamy na godzinę do lodówki.
- Dopiero teraz ciasto mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem- u mnie to były dwie keksówki.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz