wtorek, 5 listopada 2013

Pescado frito

Marynowane chrupiące szprotki

Pescado frito 


Pescado frito oznacza nic innego jak smażoną rybę. Jest to danie popularne w Andaluzji, ale także można je odnaleźć w niektórych miejscach w Katalonii, Walencji, czy na Wyspach Kanaryjskich. Male smażone rybki były rarytasem konsumowanym nie tylko na terenie Hiszpanii, były powszechne także w rejonie Morza Śródziemnego, Francji i u wybrzeży Włoch i Grecji. Starożytni Rzymianie podobnież także znali i jadali ów potrawę. Najczęściej do przygotowania pescado frito służy rybka złowiona przy brzegu, obtoczona w mące i głęboko smażona w oliwie, na koniec oprószona solą. Zazwyczaj serwuje się ją na gorąco, od razu po umsażeniu, często służy jako przystawka do piwa, czy wina, czasami jako danie główne. Zwykle skrapia się ją sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, czy też octem lub sosem. Co ciekawe, jest to także tradycyjne danie podczas Szabatu, znane od VI wieku wśród andaluzyjskich Żydów. Często jadało się ją na zimno, jako ulubione danie na późne śniadanie po wizycie w synagodze. Panuje przekonanie. ze pescado frito może prawdopodobnie inspiracją dla znanego angielskiego dania "fish and chips".



Składniki:
  • 250 g świeżych lub mrożonych szprotek
  • 1/4 szklanki octu z czerwonego wina
  • 4 ząbki czosnku, wyciśnięte
  • 2 łyżki świeżego oregano, posiekanego (użyłam suszonego)
  • 1/2 małej czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
  • 1/2 łyżeczki czarne pieprzu, świeżo zmielonego
  • 1/4 szklanki mąki
  • olej roślinny do smażenia w głębokim oleju




Przygotowanie:
  1. Wymieszaj w misce szprotki, ocet winny, czosnek, oregano, chilli oraz pieprz. Przykryj, włóż do lodówki na minimum 3 godziny albo na całą noc.
  2. Odsącz nadmiar marynaty z szprotek przy pomocy papieru ręcznikowego. Przełóż do suchej miski i obtocz w mące.
  3. Rozgrzej olej w rondlu i smaż szprotki partiami w głębokim tłuszczu, aż lekko się przyrumienią. Nadmiar tłuszczu odsącz z szprotek na papierze kuchennym.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz