środa, 27 listopada 2013

Grillowany kurczak z salsą pomidorową i ogórkiem

Grillowana pierś kurczaka

 z salsą z pomidorów i ogórka


Meksykanie są bardzo dumni ze swojej kuchni - do czego mają jak największe potrawy. Jadać powinno się w towarzystwie - wspólne biesiadowanie wzmacnia smak potraw. Dania są sycące. Meksykanie kochają się w wołowinie, ale na stole można znaleźć także potrawy z drobiu, który jest znacznie łatwiejszy i szybszy w obróbce. Meksyk to nie tylko ciężkie i pracochłonne potrawy. Często jada się dania grillowane, znacznie uboższe w tłuszcz. Grilluje się warzywa i mięso. Ten kraj Ameryki Południowej kukurydzą i pomidorami obsiany. Tak, to właśnie Meksyk objawił nam ukochane przez cały świat pomidory. Europejczycy podarowali im cebulę - odmianę czerwoną Meksykanie dodają do większości potraw. Przedstawiamy kulinarne oblicze Meksyku od strony lekkiej i szybkiej - grillowany kurczak w salsie z meksykańskich pomidorów, azjatyckiego ogórka, europejskiej cebuli oraz słodkiego sosu chilli z sokiem z cytryny. 


Składniki dla 2 osób:

  • 2 filety z piersi kurczaka 
  • 1 pozbawiony pestek pomidor, cienko pokrojony
  • 1/2 ogórka, pozbawionego pestek ze skórką, cienko pokrojony
  • 1 czerwona cebula, cienko pokrojona
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanej kolendry (użyłam pietruszki)
  • olej lub oliwa 



Przygotowanie:
  1. Upiecz kurczaka na natłuszczony grillu lub wysmaruj kurczaka w 2 łyżkach oliwy i usmaż na patelni grillowej, aż zarumieni się po obu stronach.
  2. W międzyczasie  w misce wymieszaj okrojonego cienko ogórka, pomidora i cebulę, poszatkowaną kolendrę, słodki sos chilli i dodaj sok z cytryny lub limonki. 
  3. Podawaj kurczaka przykrytego salsą . Jako dodatek możesz dodać grillowane limonki, czy placki tortilli.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz