wtorek, 19 listopada 2013

Skrzydełka kurczaka z salsą z kukurydzy i awokado

Skrzydełka kurczaka z salsą

z pomidorków koktajlowych, kukurydzy, awokado i czerwonej cebuli


Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej charakterystycznych i znanych kuchni na świecie, a sami Meksykanie są z niej bardzo dumni, skutecznie chronią ją przed amerykanizacją. Nie wolno jednak zapominać, że współczesna kuchnia Meksyku jest kompozycją wpływów prekolumbijskich i hiszpańskich, a także arabskich czy azjatyckich. To właśnie Indianie odkryli przed nami pomidory, kukurydzę, paprykę - w szczególności dzięki nim Europa poznała ostry smak chilli, czy nowe gatunki fasoli. Europejczycy, także przywieźli produkty, bez których nie ma mowy o współczesnej kuchni Meksyku - cebulę, czosnek i olej. Zanim Kolumb wkroczył do Ameryki Meksykanom obce były limonki, które na zawsze pokochali. A co z awokado? Awokado jest w 100% meksykańskie.




Składniki na 4 porcje:
  • 8 dużych skrzydełek kurczaka
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki  sproszkowanego chilli
  • 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego - użyłam 100 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 -2 średnie awokado
  • 1 puszka kukurydzy - ok. 300 g
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • dodatkowo: 1/4 szklanki grubo pokrojonych liści świeżej kolendry



Przygotowanie:
  1. W dużej misce włóż umyte skrzydełka kurczaka i wymieszaj w marynacie składającej się z przecieru pomidorowego, przypraw, oleju i 1 łyżki soku z cytryny. Odstaw do lodówki na 2 godziny.

  2. Ułóż skrzydełka na natłuszczonej blasze  i piecz w 200 stopniach Celsjusza przez 25 minut. Piekłam w prodiżu musiałam potroić czas, aby uzyskać satysfakcjonujący efekt.

  3. Przygotuj salsę : pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Awokado pokrój na grubsze części, kukurydzę odsącz z zalewy z puszki. Wymieszaj składniki z cebulą i resztą soku z cytryny. Posyp ewentualnie kolendrą. 

  4. Wyjmij kurczaka z piekarnika i podawaj wyłożonego na salsę.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz