Ryba pieczona w imbirze i sosie sojowym
z siekaną dymką
Kiedy po raz pierwszy moja noga postawiła w Chinach nozdrza wypełniły się zapachem tofu, a raczej swądem. Był wszędzie obecny. Z obawą zasiadłam do konsumpcji pierwszego prawdziwie chińskiego posiłku. Zaskoczenie było ogromne. To był ten moment, kiedy w kuchni chińskiej się zakochałam. Do tej pory nie ma takiej, która dogodziłaby moim kubkom smakowym bardziej. Czy ta zakupiona za grosze na bazarze w foliowych siatkach, czy serwowana w mniejszych barkach, gdzie widelec jest abstrakcją, a kończąc na większych restauracjach - wszędzie można naprawdę dobrze zjeść. Rybę w chinach jadłam raz. Miała dokładnie taki właśnie smak, jak ta, którą dzisiaj podróże prezentują. Słodko-kwaśny sos sprawa, że ryba staje się niezwykle soczysta, a typowy smak ryby jest subtelnie wyczuwalny.
Składniki:
- 2 porcje pstrąga
- 2 łyżki świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju arachidowego (użyłam sezamowego)
- 1/4 szklanki chińskiego wina ryżowego (użyłam octu jabłkowego)
- 1/4 szklanki jasnego sosu sojowego (60 ml)
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 dymki , pokrojone na drobne plasterki
Przygotowanie:
- Po obu stronach zrób trzy głębokie nacięcia. Włóż ryby do natłuszczonego naczynia, w którym będzie pieczona ryba.
- Wetrzyj imbir w nacięcia mięsa ryby. Posmaruj rybę po wierzchu mieszanka oleju, wina, sosu sojowego i cukru. Piecz pstrągi pod przykryciem około 25 minut w średnio rozgrzanym piekarniku.
- Podawaj rybę zroszona sosem z naczynia do pieczenia, udekorowania dymką.
Przepis zaczerpnięty zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Do me a favor this week. Ask your workers if they
OdpowiedzUsuńthink you've any stupid rules that don’t make sense.
my web page; legal amphetamines [www.legaldrugsforsale.com]