Ayran
- najpopularniejszy turecki napój
Ajran to bardzo popularny turecki napój. Wytwarza się go z jogurtu i wody - zarówno gazowanej jak i niegazowanej. Smak napoju wzmacnia się solą, czasami pieprzem. Ajran powinno się podawać w postaci schłodzonej i często spienionej. Napój coraz częściej możemy spotkać w lokalach serwujących popularne kebaby i inne dania tureckie. Ajran jest popularnym napojem nie tylko w Turcji, ale także w innych krajach Bliskiego Wschodu. Na tureckiej prowincji popularne jest witanie ajranem przybyłych gości. Szczególnie ceniony jest w okresie upałów, bowiem świetnie gasi pragnienie i ma działanie odświeżające, szczególnie, kiedy do napoju doda się posiekaną miętę. Pozycja ajranu w Turcji, jest tak silna, ze nie zagrażają mu popularne na zachodzie napoje produkowane przez globalne koncerny. Do niedawna, kupowałam ajran, przy okazji stołowania się w tureckich barkach, tym razem spróbowałam go zrobić samodzielnie w domu. Jest to wyjątkowo proste, wystarczy jogurt naturalny, woda i sól. Do wykonania piany użyłam spieniacza do mleka, sprawdził się idealnie w swojej roli. Ajran rzeczywiście jest orzeźwiający, a jego inny od powszechnych napojów słodzonych smak jest bardzo ciekawą odmianą.
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 duże opakowanie jogurty naturalnego ok. 250 ml
- 250 ml wody gazowanej
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Do wysokiego naczynia wlej jogurt naturalny i wodę gazowaną. Dodaj sól i za pomocą blendera miksuj aż powstanie jednolity płyn bez grudek.
- Spieniaczem utwórz pianę i rozlej do wysokich szklanej. Najlepiej użyć jogurtu i wody prosto z lodówki. Opcjonalnie możesz dodać poszatkowanych liści mięty.
Smacznego!
Składniki na 2-3 porcje:
- Do wysokiego naczynia wlej jogurt naturalny i wodę gazowaną. Dodaj sól i za pomocą blendera miksuj aż powstanie jednolity płyn bez grudek.
- Spieniaczem utwórz pianę i rozlej do wysokich szklanej. Najlepiej użyć jogurtu i wody prosto z lodówki. Opcjonalnie możesz dodać poszatkowanych liści mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz