Kladdkaka
- szwedzka czekoladowa rozkosz
Kladdkaka stanowi jedną z najbardziej popularnych szwedzkich wypieków. Jego nazwa oznacza dosłownie lepki tort - taka właśnie powinna być kladdkaka. Bez dodatku drożdży czy proszku do pieczenia, po stosunkowo krótkiej obróbce termicznej ciasto czekoladowe ciasto powinno się lekko ciągnąć i być wilgotne. Szwedzki tort jest ciastem gęstym i lepkim, przypominającym znane powszechnie brownie. Kladkaka często jada się z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietany. My zamiast tego dodaliśmy polewę czekoladową z dodatkiem śmietany. Ciasto jest niezwykle ekonomiczne zarówno w składniki jak i czas przygotowania, a co najlepsze - robi wrażenie na podniebieniu. Mnie urzekło.
Składniki:
- 120 g mąki
- 4 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
- 2 jajka
- 220 g cukru
- kilka kropli aromatu śmietankowego
- 125 g roztopionego masła
Masa:
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)*
Przygotowanie:
- W rondelku roztop masło i odstaw do wystygnięcia. W większej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
- Do miski dodaj kakao oraz mąkę. Miksuj na najniższych obrotach lub też wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj masło i znowu wymieszaj całość na gładką masę.
- Przelej masę na wysmarowaną tłuszczem blachę i piecz przez około 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Wierzch ciasta powinien być lekko twardy - chrupiący, środek wilgotny. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.
- W rondelku roztop czekoladę i wystudź. Następnie połącz ją ze śmietaną i powstałą masę pozostaw na jedną godzinę do lodówki. Po utwardzeniu masy rozsmarują ja na wierzch ciasta. Dla lepszego efektu oprószyłam ciasto dodatkowym kakao - nie jest to jednak konieczne. Można także wykonać samo ciasto, bez dodatku kremu z samą posypką z cukru pudru.
Uwagi:
- Użyłam czekolady mlecznej, polecam jednak spróbowania czekolady gorzkiej, ponadto dodałam śmietan fix'u, ponieważ masa wydała mi się zbyt płynna, w efekcie powstał mus.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Gęba w Niebie
Smacznego!
Wygląda mega czekoladowo. Musi smakować bosko :)
OdpowiedzUsuń