poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kladdkaka

Kladdkaka

- szwedzka czekoladowa rozkosz


Kladdkaka stanowi jedną z najbardziej popularnych szwedzkich wypieków. Jego nazwa oznacza dosłownie lepki tort -  taka właśnie powinna być kladdkaka. Bez dodatku drożdży czy proszku do pieczenia, po stosunkowo krótkiej obróbce termicznej ciasto czekoladowe ciasto powinno się lekko ciągnąć i być wilgotne. Szwedzki tort jest ciastem gęstym i lepkim, przypominającym znane powszechnie brownie. Kladkaka często jada się z dodatkiem lodów waniliowych lub śmietany. My zamiast tego dodaliśmy polewę czekoladową z dodatkiem śmietany. Ciasto jest niezwykle ekonomiczne zarówno w składniki jak i czas przygotowania, a co najlepsze - robi wrażenie na podniebieniu. Mnie urzekło. 




Składniki:
  • 120 g mąki
  • 4 czubate łyżeczki gorzkiego kakao
  • 2 jajka
  • 220 g cukru
  • kilka kropli aromatu śmietankowego
  • 125 g roztopionego masła

Masa:
  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)*


Przygotowanie:
  1. W rondelku roztop masło i odstaw do wystygnięcia. W większej misce ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  2. Do miski dodaj kakao oraz mąkę. Miksuj na najniższych obrotach lub też wymieszaj za pomocą trzepaczki. Dodaj masło i znowu wymieszaj całość na gładką masę. 
  3. Przelej masę na wysmarowaną tłuszczem blachę i piecz przez około 30 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. Wierzch ciasta powinien być lekko twardy - chrupiący, środek wilgotny. Pozostaw ciasto do wystygnięcia.
  4. W rondelku roztop czekoladę i wystudź. Następnie połącz ją ze śmietaną i powstałą masę pozostaw na jedną godzinę do lodówki. Po utwardzeniu masy rozsmarują ja na wierzch ciasta. Dla lepszego efektu oprószyłam ciasto dodatkowym kakao - nie jest to jednak konieczne. Można także wykonać samo ciasto, bez dodatku kremu  z samą posypką z cukru pudru.

Uwagi:

  • Użyłam czekolady mlecznej, polecam jednak spróbowania czekolady gorzkiej, ponadto dodałam śmietan fix'u, ponieważ masa wydała mi się zbyt płynna, w efekcie powstał mus.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Gęba w Niebie


Smacznego!

1 komentarz: