sobota, 19 kwietnia 2014

Mazurek z migdałami

Mazurek z Migdałami

- słodki i prosty-


W ostatnich dniach naszła mnie chwila refleksji. Mazurek jest jak tarta - grunt to mieć ciasto na spód, a resztę należy dodać w zależności od nastroju i zasobności szafek. Jednak, po robieniu kolejnego ciasta na bazie ciasta kruchego robi się cokolwiek nudnie. Dziś dobry przepis dla tych co potrzebują żółtek do innego dania. Samo ciasto jest banalne w przygotowaniu, za to delikatne w smaku i słodkie niczym karmel. W sam raz na Wielkanocny stół. Wesołego Alleluja moi Mili!



Składniki:
  • 200 g migdałów mielonych
  • 250 g migdałów w płatkach lub słupkach
  • 450 g cukru
  • 5 białek


Przygotowanie:
  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 200 g cukru i zmielone migdały. Mieszamy na jednolitą masę.
  2. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową formę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Ciasto musi być rumiane ale nie suche.
  3. Resztę cukru rozpuszczamy w rondelku z odrobiną wody tak by powstała karmelowa masa. Dodajemy migdały. Mieszamy i od razu wylewamy na ciepłe ciasto.
  4. Ciasto studzimy i podajemy na świąteczny stół.


Wielkanocne Smaki - edycja IV
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz