Mazurek z Migdałami
- słodki i prosty-
W ostatnich dniach naszła mnie chwila refleksji. Mazurek jest jak tarta - grunt to mieć ciasto na spód, a resztę należy dodać w zależności od nastroju i zasobności szafek. Jednak, po robieniu kolejnego ciasta na bazie ciasta kruchego robi się cokolwiek nudnie. Dziś dobry przepis dla tych co potrzebują żółtek do innego dania. Samo ciasto jest banalne w przygotowaniu, za to delikatne w smaku i słodkie niczym karmel. W sam raz na Wielkanocny stół. Wesołego Alleluja moi Mili!
Składniki:
- 200 g migdałów mielonych
- 250 g migdałów w płatkach lub słupkach
- 450 g cukru
- 5 białek
Przygotowanie:
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 200 g cukru i zmielone migdały. Mieszamy na jednolitą masę.
- Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową formę. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Ciasto musi być rumiane ale nie suche.
- Resztę cukru rozpuszczamy w rondelku z odrobiną wody tak by powstała karmelowa masa. Dodajemy migdały. Mieszamy i od razu wylewamy na ciepłe ciasto.
- Ciasto studzimy i podajemy na świąteczny stół.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz