Pascha
-potrawa międzywyznaniowa-
Słowo Pascha ma wiele znaczeń. Dotyczy święta Wielkanocy obchodzonego przez wyznających prawosławie. To także Pesach - czyli święto obchodzone na pamiątkę wyzwolenia Żydów z niewoli egipskiej. Pascha oznacza także niedzielę Wielkanocną w obrządku katolickim. Pacha ma również znaczenie gastronomiczne. Jest to tradycyjna potrawa podawana na czas Wielkanocy. Uznaje się, że jej pochodzenia należy szukać w Rosji i na Ukrainie. Najczęściej jest wykonywana z twarogu, żółtek, wanilii, cukru oraz bakalii. Przybiera formę kopczyka lub ściętej piramidy. Pierwotnie, danie symbolizowało odrodzenie się przyrody, dopiero później nadano mu znaczenie religijne., Bakalie, natomiast, mają symbolizować dobrobyt i bogactwo. Forma ściętej piramidy odnosi się zaś do grobu Chrystusa.
Składniki:
- 200 g twarogu- najlepiej własnoręcznie zrobionego
- 150 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 30 g pokrojonej skórki pomarańczowej
- 2 garści rodzynek
- 5 żółtek z ugotowanych jajek
- ziarenka z 1 laski wanilii/lub ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
- Twaróg mielimy (chyba że był robiony własnoręcznie).
- Masło mieszamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Żółtka przecieramy przez sitko dodajemy do kremu maślanego.
- Następnie partiami dodajemy ser i mieszamy. Na końcu dosypujemy bakalie i ziarnka wanilii.
- Sitko wyściełamy tetrą lub gazą. Wylewamy na nie masę serową, przykrywamy brzegami tetry i obciążamy.
- Całość wstawiamy do lodówki na 12 h.
Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z magazynu Kuchnia nr 4/2014
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz