sobota, 12 kwietnia 2014

Pascha

Pascha

-potrawa międzywyznaniowa-

 

Słowo Pascha ma wiele znaczeń. Dotyczy święta Wielkanocy obchodzonego przez wyznających prawosławie. To także Pesach - czyli święto obchodzone na pamiątkę wyzwolenia Żydów z niewoli egipskiej. Pascha oznacza także niedzielę Wielkanocną w obrządku katolickim. Pacha ma również znaczenie gastronomiczne. Jest to tradycyjna potrawa podawana na czas Wielkanocy. Uznaje się, że jej pochodzenia należy szukać w Rosji i na Ukrainie. Najczęściej jest wykonywana z twarogu, żółtek, wanilii, cukru oraz bakalii. Przybiera formę kopczyka lub ściętej piramidy. Pierwotnie, danie symbolizowało odrodzenie  się przyrody, dopiero później nadano mu znaczenie religijne., Bakalie, natomiast, mają symbolizować dobrobyt i bogactwo. Forma ściętej piramidy odnosi się zaś do grobu Chrystusa.


Składniki:
  • 200 g twarogu- najlepiej własnoręcznie zrobionego
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 30 g pokrojonej skórki pomarańczowej
  • 2 garści rodzynek
  • 5 żółtek z ugotowanych jajek
  • ziarenka z 1 laski wanilii/lub ekstraktu waniliowego


Przygotowanie:
  1. Twaróg mielimy (chyba że był robiony własnoręcznie).
  2. Masło mieszamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
  3. Żółtka przecieramy przez sitko dodajemy do kremu maślanego.
  4. Następnie partiami dodajemy ser i mieszamy. Na końcu dosypujemy bakalie i ziarnka wanilii.
  5. Sitko wyściełamy tetrą lub gazą. Wylewamy na nie masę serową, przykrywamy brzegami tetry i obciążamy.
  6. Całość wstawiamy do lodówki na 12 h.
Przepis zaczerpnięty i zmodyfikowany z magazynu Kuchnia nr 4/2014

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz