niedziela, 13 kwietnia 2014

Warzywa duszone z serem

Warzywa duszone z serem

- śniadanie na sposób bułgarski
 

Bułgaria ma doskonałe warunki klimatyczne dla uprawy roślin. Ich smak jest doskonały, owoce i warzywa są soczyste i aromatyczne, a Bułgarzy chętnie i dużo ich spożywają. Kuchnia bułgarska jest w znacznej mierze jarska. Bardzo ceni się smak papryki innych warzyw psiankowatych tak jak na przykład pomidorów, ziemniaków, czy bakłażana. Czosnek i cebule uznaje się za warzywa magiczne, chroniące człowieka i ochoczo dodaje do wielu dań. W Bułgarii jada się głównie dwa rodzaje sera biały i żółty, powstają one na bazie mleka owczego albo krowiego, lub ich połączenia. Sery mają lekko słony, ale nie za ostry smak. Bułgarzy są zdania, że ser powinien mieć dusze, zatem sam wypas owiec, od których pobierane jest mleko na ser, odbywa się według pewnego rytuału. O poranku owca powinna zjeść koniczynę, w południe trawę i mlecz, a po południu powinna żywić się na halach o woni ziół. Biały ser nazywa się  sirene, a żółty kaszkawał - ten drugi jest wędzony i chętnie jada się go z grzankami lub smażony w panierce. My proponujemy wędzony ser z cebulą, pomidorem i papryką. Na dobry początek dnia. Danie z pewnością sycące i doda energii na kilka dobrych godzin.



Składniki dla 3 osób:
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w wąskie paski
  • 1-2 miąższowe pomidory, grubo pokrojone
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 g miękkiego owczego sera (najlepiej wędzony)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej lub 1 łyżka suszonej
  • 2 jajka
  • pieprz, świeżo zmielony
  • sól

Przygotowanie:
  1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i podduś na średnim ogniu. Dodaj paprykę i pomidory, posyp solą z pieprzem. duś całość przez około 6 minut, najlepiej pod przykryciem na małym ogniu.
  2. Dodaj do warzyw posiekaną drobno natkę pietruszki. Ser owczy rozetrzyj przy pomocy widelca, jajka roztrzep w małej miseczce. Dodaj ser i jajka do warzyw i gotuj całość przez około 2 minuty na małym ogniu.
  3. Jeżeli zajdzie potrzeba dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Podawaj na gorąco z pszennym pieczywem. 


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz