Grillowane kotlety wieprzowe z ziołami
z pikantną salsą do dań z rusztu
Potrawy kuchnia karaibskiej z pewnością mają zmysłowy oraz niezwykle zaskakujący dla Europejczyka smak. Na wyspach karaibskich stopę postawiło wiele nacji - czego m.in. skutkiem jest niezwykły smak powstały z fuzji najróżniejszych kuchni świata. Ludność karaibska spożywa wiele owoców oraz ryb. Z mięs największą popularnością cieszy się wieprzowina, która serwowana jest najczęściej pod postacią steku. Bez względu na sposób przygotowania mięso musi dobrze przyprawione. W daniu, jakie przedstawiamy dzisiaj, widać wyraźną nutę francuską - poprzez użyte zioła, niezwykle popularne we Francji: rozmaryn, tymianek oraz czosnek. Zestaw przypraw sprawia, że potrawa nabiera wyjątkowego charakteru, a z dodatkiem pikantnej salsy z pomidorów, cebuli i papryczki chilli, zabierze podniebienie na dalekie egzotyczne Karaiby.
Potrawy kuchnia karaibskiej z pewnością mają zmysłowy oraz niezwykle zaskakujący dla Europejczyka smak. Na wyspach karaibskich stopę postawiło wiele nacji - czego m.in. skutkiem jest niezwykły smak powstały z fuzji najróżniejszych kuchni świata. Ludność karaibska spożywa wiele owoców oraz ryb. Z mięs największą popularnością cieszy się wieprzowina, która serwowana jest najczęściej pod postacią steku. Bez względu na sposób przygotowania mięso musi dobrze przyprawione. W daniu, jakie przedstawiamy dzisiaj, widać wyraźną nutę francuską - poprzez użyte zioła, niezwykle popularne we Francji: rozmaryn, tymianek oraz czosnek. Zestaw przypraw sprawia, że potrawa nabiera wyjątkowego charakteru, a z dodatkiem pikantnej salsy z pomidorów, cebuli i papryczki chilli, zabierze podniebienie na dalekie egzotyczne Karaiby.
Składniki dla 4 osób:
- 4 kotlety z polędwicy wieprzowej
- 1 łyżka rozmarynu*
- 2 łyżeczki tymianku*
- 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
* zioła według oryginalnego przepisu powinny być świeże, użyłam jednak suszonych
Przygotowanie:
- W moździerzu rozetrzyj rozmaryn, tymianek i natkę pietruszki. Dodaj czosnek, sól, pieprz i oliwę.
- Połowę mieszanki rozsmaruj po wierzchu każdego plastra mięsa. Kotlety ułóż posmarowaną ziołami stroną do dołu na gorącej patelni grillowej. Piecz przez około 8 minut. W tym czasie rozsmaruj mieszankę ziołową po drugiej stronie plastrów. Obróć je i ponownie piecz przez ten sam okres.
- Kotlety idealnie pasują do ryżu i pikantnej salsy pomidorowej. Przepis znajdziesz tutaj: Pikantna salsa do dań z rusztu.
z takimi kotletami można otworzyć sezon grillowy !!!
OdpowiedzUsuń