czwartek, 17 kwietnia 2014

Sałatka z kurczakiem na ostro

Sałatka z kurczakiem na ostro

- pikantnie, po tajsku, smacznie



Od zawsze kuchnia chińska była najpopularniejszą kuchnią azjatycką, jednakże w ostatnim czasie to kuchnia tajska przeżywa rozkwit i zrzesza coraz większe grono wielbicieli. Smak potraw tajskich jest zdecydowany i pikantny. Kuchnia Tajlandii kształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem dwóch dominujących kulinarnie potęg Chin oraz Indii. Mimo, że czerpała z obu to jednak smak, różni się od każdej - a to za sprawą tajskich oryginalnych składników i aromatycznych przypraw, takich jak trawa cytrynowa, świeży, czy liście limonki. Ponadto kuchnia tajska nie jest ograniczona, poprzez sztywne zasady przygotowywania dań - w przeciwności do kuchni indyjskiej oraz jeszcze bardziej sztywnej w zasady chińskiej. Wszystko zależne jest od chwili , dostępnych składników, pomysłowości oraz zdolności kucharza. Tajowie spożywają  chętnie owoce morza, a z mięsa najbardziej popularne są dania oparte o drób. Kuchnia tajska jest idealna jeśli chodzi o wybór sałatek - zawiera dużo świeżych owoców, warzyw i ziół. Smak limonki oraz sosu sojowego wzbogaca zdecydowanie ich smak. Taką formę sałatki przygotowaliśmy dzisiaj. Pyszna i sycąca przekąska.



Składniki:
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 łyżka świeżej trawy cytrynowej, drobno posiekanej lub 1 łyżeczka sproszkowanej
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 1 łyżka świeżego imbiru, drobno pokrojonego
  • 1 pierś kurczaka, zmielonego
  • 1 mała świeża papryczka chilli, pozbawiona nasion i cienko pokrojona
  • 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
  • 100 g kiełków fasoli (zamiast tego użyłam kiełków rzeżuchy)
  • 3 duże liście sałaty lodowej, poszatkowane
Sos:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu kecap manis (słodki sos sojowy)
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek

Przygotowanie:
  1. W woku lub na patelni rozgrzej olej. Wrzuć trawę cytrynową, czosnek, imbir oraz chilli. Smaż energicznie, aż zacznie wydobywać się intensywny zapach. Wyjmij przyprawy z woka i na tej samej patelni usmaż kurczaka aż mięso zmieni kolor.
  2. Przygotuj sos poprzez połączenie i dokładne wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
  3. Do woka dodaj ponownie mieszankę wcześniej usmażonych przypraw. Dodaj 1/3 przygotowanego wcześniej sosu i smaż całość przez około 5 minut. 
  4. Umieść mieszankę kurczaka i przypraw na talerzu z poszatkowaną sałatą. Dodaj ogórka, cebulę oraz kiełki fasoli i delikatnie wymieszaj wszystko. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz