Sałatka z kurczakiem na ostro
- pikantnie, po tajsku, smacznie
Od zawsze kuchnia chińska była najpopularniejszą kuchnią azjatycką, jednakże w ostatnim czasie to kuchnia tajska przeżywa rozkwit i zrzesza coraz większe grono wielbicieli. Smak potraw tajskich jest zdecydowany i pikantny. Kuchnia Tajlandii kształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem dwóch dominujących kulinarnie potęg Chin oraz Indii. Mimo, że czerpała z obu to jednak smak, różni się od każdej - a to za sprawą tajskich oryginalnych składników i aromatycznych przypraw, takich jak trawa cytrynowa, świeży, czy liście limonki. Ponadto kuchnia tajska nie jest ograniczona, poprzez sztywne zasady przygotowywania dań - w przeciwności do kuchni indyjskiej oraz jeszcze bardziej sztywnej w zasady chińskiej. Wszystko zależne jest od chwili , dostępnych składników, pomysłowości oraz zdolności kucharza. Tajowie spożywają chętnie owoce morza, a z mięsa najbardziej popularne są dania oparte o drób. Kuchnia tajska jest idealna jeśli chodzi o wybór sałatek - zawiera dużo świeżych owoców, warzyw i ziół. Smak limonki oraz sosu sojowego wzbogaca zdecydowanie ich smak. Taką formę sałatki przygotowaliśmy dzisiaj. Pyszna i sycąca przekąska.
Składniki:
- 1 łyżka oleju arachidowego
- 1 łyżka świeżej trawy cytrynowej, drobno posiekanej lub 1 łyżeczka sproszkowanej
- 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
- 1 łyżka świeżego imbiru, drobno pokrojonego
- 1 pierś kurczaka, zmielonego
- 1 mała świeża papryczka chilli, pozbawiona nasion i cienko pokrojona
- 1 mała czerwona cebula, drobno pokrojona
- 100 g kiełków fasoli (zamiast tego użyłam kiełków rzeżuchy)
- 3 duże liście sałaty lodowej, poszatkowane
Sos:
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu kecap manis (słodki sos sojowy)
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek
Przygotowanie:
- W woku lub na patelni rozgrzej olej. Wrzuć trawę cytrynową, czosnek, imbir oraz chilli. Smaż energicznie, aż zacznie wydobywać się intensywny zapach. Wyjmij przyprawy z woka i na tej samej patelni usmaż kurczaka aż mięso zmieni kolor.
- Przygotuj sos poprzez połączenie i dokładne wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
- Do woka dodaj ponownie mieszankę wcześniej usmażonych przypraw. Dodaj 1/3 przygotowanego wcześniej sosu i smaż całość przez około 5 minut.
- Umieść mieszankę kurczaka i przypraw na talerzu z poszatkowaną sałatą. Dodaj ogórka, cebulę oraz kiełki fasoli i delikatnie wymieszaj wszystko.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz