piątek, 18 kwietnia 2014

Piadina

Piadina

- ma dobry początek dnia lub jego miłe zakończenie



Piadina to podawany na ciepło cienki placek z pszennej mąki. Ten rodzaj płaskiego pieczywa wypełnia się rozmaitymi dodatkami - np. z mozzarellą, szynką dojrzewającą, salami, kiełbasą, a także rukolą, szpinakiem, grzybami, czy też podaje się je na słodko z powidłami lub czekoladą. Piada pochodzi z Włoch, a konkretnie z prowincji Emilia-Romania, położonej na północy kraju. Tradycyjnie piadiny wypiekano na terakotowych talerzach, zwanych teggia, które stawiało się na ogniu. Dzisiaj najczęściej używa się do tego grilla lub patelni. Piadiny powszechnie sprzedaje się w niewielkich budkach - piadineriach. Są one także dostępne w Polsce - chociażby w wagonach WARS. Jako ciekawostkę, dodam, że piadina była spożywana przez rosyjskich kosmonautów jako część stosowanej przez nich diety śródziemnomorskiej. Niewątpliwie piadina to bardzo smaczne danie i świetna alternatywa dla kanapki. Co prawda, Włosi nie jedzą śniadania wcale, albo mało i na słodko, to ja przygotowałam piadę jako poranny posiłek. Energia nie tylko na cały poranek, ale i na popołudnie.



Składniki na 4 porcje:

  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 120 ml ciepłej wody
  • 50 g świeżych drożdży
  • 20 g masła
Dodatkowo:
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 pomidor pokrojony w plasterki
  • kilka plasterków szynki dojrzewającej, salami lub innej wędliny
  • rukola, lub poszatkowana sałata
  • awokado
  • 1 łyżka czarnych oliwek

Przygotowanie:
  1. W misce przesiej mąkę z solą. Rozpuść w małej misce rozpuść w kilku łyżkach ciepłej wody. Odstaw miskę na 15 minut. 
  2. Do miski z mąką dodaj rozpuszczone drożdże, wodę oraz pokrojone w kostkę masło. Wyrabiaj ciasto na gładkie i elastyczne. Odstaw ciasto przykryte ścierką w miejsce bez przeciągów do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  3. Podziel wyrośnięte ciasto na 4 części. Z każdej części uformuj kulkę i rozwałkuj na cienki okrągły placek. Smaż placki na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy przez około 2-3 minuty z obu stron.
  4. Na każdy placek wyłóż dodatki i złóż na pół. Podawaj na ciepło.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Filozofia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz