Pizza Nowojorska
- z Neaopolu do Nowego Jorku
Włosi stanowią jedną z największych mniejszości narodowych w Stanach Zjednoczonych. Odcisnęli swoje piętno nie tylko w kulturze, ale także w kuchni amerykańskiej. W 1905 roku w New York's Little Italy otworzono pierwszy zakład serwujący pizzę. Wraz z upływem czasu Stany opracowały regionalne formy pizzy, czasem zupełnie odbiegające od oryginalnej włoskiej pizzy. Chicagowska charakteryzuje się tym, że wypieka się ja w specjalnym garnku, w Detroit przybiera kształt kwadratu i znana na całym świecie pizza hawajska z serem, szynką i ananasem. A czym charakteryzuje się pizza nowojorska? Pizza z Nowego Jorku została utworzona przez imigrantów z Neapolu - a jak wiadomo, czyli miejsca jej utworzenia. Ten rodzaj pizzy jest z reguły większego rodzaju, a plastry pizzy są stosunkowo cienkie w porównaniu do innych gatunków. To, co jest także typowe dla pizzy nowojorskiej i odróżniającej ją od włoskiej to fakt, że ser wyłożony jest na składniki, a nie pod. Ciasto pizzy jest w pełni wysmarowane włoskim pomidorowym sosem marinara i obficie pokryte serem - w porównaniu do tej typowo neapolitańskiej. Kawałki pizzy często składa się na pół, gdyż rozmiar typowego kawałka i jego elastyczność są dość nieporęczne w swobodnej konsumpcji. Pizza nowojorska dominuje w stanach północno-wschodnich, a szczególnie - co jest naturalne - popularna jest w Nowym Jorku, New Jersey oraz w Connecticut.
Ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 50 g drożdży (1/2 kostki)
- 3 i 1/2 mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Sos Marinara:
- 1 średniej wielkości czerwona cebula
- 2 duże pomidory
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka opłukanych kaparów
- 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki, oregano
- 1 łyżeczka cukru
Dodatki:
- 2 kulki mozzarelli
- 1 łyżka oliwek czarnych lub zielonych
- kawałek czerwonej papryki, pokrojonej na cienkie plasterki
- kilka plastrów salami lub szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
- Przygotuj ciasto: W garnku z połową ciepłej wody wymieszaj drożdże i cukier. Odstaw na 5 minut do wyrośnięcia. Przesiej mąkę z solą. Dodaj rozczyn z drożdży, wymieszaj, a następnie dodaj pozostałą część wody. Ugnieć ciasto palcami, tak aby powstała w miarę gładka masa dodaj oliwy i powtórz czynność. Utwórz kulę, wsadź do miski i przykryj ściereczką. Odstaw w spokojne miejsce, bez przeciągów na około godzinę - dwie do wyrośnięcia.
- Przygotuj sos marinara: Do wysokiego naczynia wsyp poszatkowaną cebulę, czosnek, kapary pomidory bez skóry, pokrojone w kostkę, cukier oraz zioła. Za pomocą blendera zmiksuj na w miarę gładką masę.
- Zetrzyj ser mozzarella na tarce. Pokrój oliwki i czerwoną paprykę na cienkie plasterki.Szynkę parmeńską porwij na mniejsze kawałki.
- Podziel ciasto na dwie porcje, z każdej uformuj kulkę, posyp mąką i rozwałkuj cienko na kształt koła. Posmaruj wierzch ciasta sosem marinara. Na wierzch wyłóż dodatki i posyp serem mozzarella.
- Piecz pizze w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni Celsjusza przez około 15-20 minut lub do momentu, kiedy rogi lekko się zrumienią i staną się chrupiące. Podawaj gorące.
- Pizza rodem z Nowego Jorku powinna być przede wszystkim duża - mnie ograniczył rozmiar prodiża, a szkoda chętnie zjadłabym niezręczny, cienki kawałek.
Smacznego!
Jaki fajny blog! :) tak inny od tych wszystkich czysto z przepisami!!
OdpowiedzUsuńFajne opisy i historie, że też wcześniej tutaj nie trafiłam?! :)
Pozdrawiam i obiecuję odwiedzać regularnie :)
Bardzo mi miło! Prawdę pisząc to najmilszy komplement, jaki otrzymałam odnośnie bloga :) Dziękuję i zapraszam jak najczęściej!
Usuń