Zupa z rzeżuchy
- szybka, zdrowa i niecodzienna
Siana w okresie poprzedzającym Wielkanoc, potocznie zwana rzeżuchą to tak naprawdę pieprzyca siewna, która należy o zupełnie innego gatunku roślin. Roślina należy do rodziny kapustowatych i pochodzi z południowo-zachodniej Azji, Pakistanu, Etiopii i Egiptu. Do Polski dotarła około XV wieku. Obecnie jest uprawiana w niewielkim stopniu na całym świecie. Rzeżucha uprawiana już była o czasów najdawniejszych jako warzywo, dodaje się ją do zup, sosów, surówek, serów i sałatek. Każdy słyszał, że jest bardzo zdrowa - co jest prawdą. Pieprzyca siewna zawiera szereg witamin i minerałów - A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, łatwo przyswajalny jod i siarkę. Perscy wojownicy spożywali ją przed wojennymi wyprawami. Dziś rzeżuchę przedstawiamy w postaci zupy. Chińczycy przygotowują dania szybko, zatem i w tym przypadku niewiele czasu trzeba aby ją przygotować. Dodatkowo, jest idealna w okresie wiosennym - kiedy organizm potrzebuje wzmocnić odporność i zredukować niedobór witamin. Zupa jest pożywna i jednocześnie zauroczy nawet tego, kto rzeżuchy do tej pory unikał.
Składniki na 3 porcje:
- 850 ml bulionu z kurczaka
- 1 łyżka sosu sojowego
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu
- 1 pęczek rzeżuchy, starannie posiekany
- 4 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 mała pierś z kurczaka, pokrojonego w paski
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Doprowadź bulion doprowadź do wrzenia. Dodaj łyżkę sosu sojowego i szczyptę pieprzu.
- Wrzuć bardzo drobno pokrojoną rzeżuchę i ponownie zagotuj wywar. Dodaj pokrojone lub porwane na mniejsze kawałki mięso z piersi kurczaka i wlej olej.
- Dopraw solą do smaku, rozlej do misek i od razu podawaj oprószone ziarnami sezamu i ewentualnie odrobiną dymki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z Chińszczyzna i inne potrawy egzotyczne, Moya Maynard, INTERIUM 1991
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz