Jajka po szkocku
- prosto na wielkanocny stół -
Scotch egg stanowi brytyjską przekąskę, w postaci smażonego na głębokim tłuszczu jajka na twardo zawiniętego w mięso mielone z dodatkiem przypraw oraz ziół, pokrytego panierką z bułki tartej. Jajka po szkocku najczęściej spożywa się na zimno. Scotch eggs spotkać można najczęściej w menu barów, równie chętnie znajduje się także w jadłospisie piknikowym. Tak jak w przypadku wielu innych potraw, pochodzenie potrawy budzi wiele wątpliwości i jest niejasne. Niektóre z przesłanek, wskazują że Scotch eggs powstały w 1738 roku i służyły jako przekąska dla podróżnych w Londynie. Inna mówi, że inspiracją do stworzenia jajek po szkocku były indyjskie kofty. Pierwszy przepis na Scotch eggs pojawił się w 1809 roku w książce A New System of Domestic Cookery, autorstwa Marii Rundell. W XIX wieku, w przeciwności do czasów dzisiejszych, popularne było podawanie jajek na ciepło, dodatkowo polanych sosem pieczeniowym.
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 1.2 cebuli
- pieprz i zioła prowansalskie do smaku
- + 5 jajek na twardo
Przygotowanie:
- Pięć jajek gotujemy na twardo.
- Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z mięsem mielonym i resztą składników.
- Jajka obklejamy masą mięsną. Smażymy na patelni z oliwą aż do ze złocenia.
- Odkładamy na papierowy ręcznik by wchłonął tłuszcz.
Przepis zaczerpnięty ze strony: Just My Delicious
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz