piątek, 11 kwietnia 2014

Scotch Eggs

Jajka po szkocku

- prosto na wielkanocny stół -


Scotch egg stanowi brytyjską przekąskę, w postaci smażonego na głębokim tłuszczu jajka na twardo zawiniętego w mięso mielone z dodatkiem przypraw oraz ziół, pokrytego panierką z bułki tartej. Jajka po szkocku najczęściej spożywa się na zimno. Scotch eggs spotkać można najczęściej w menu barów, równie chętnie znajduje się także w jadłospisie piknikowym. Tak jak w przypadku wielu innych potraw, pochodzenie potrawy budzi wiele wątpliwości i jest niejasne. Niektóre z przesłanek, wskazują że Scotch eggs powstały w 1738 roku i służyły jako przekąska dla podróżnych w Londynie. Inna mówi, że inspiracją do stworzenia jajek po szkocku były indyjskie kofty. Pierwszy przepis na Scotch eggs pojawił się w 1809 roku w książce A New System of Domestic Cookery, autorstwa Marii Rundell. W XIX wieku, w przeciwności do czasów dzisiejszych, popularne było podawanie jajek na ciepło, dodatkowo polanych sosem pieczeniowym.




Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko 
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 1.2 cebuli
  • pieprz i zioła prowansalskie do smaku
  •  + 5 jajek na twardo


Przygotowanie:
  1. Pięć jajek gotujemy na twardo.
  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z mięsem mielonym i resztą składników.
  3. Jajka obklejamy masą mięsną. Smażymy na patelni z oliwą aż do ze złocenia.
  4. Odkładamy na papierowy ręcznik by wchłonął tłuszcz. 


Przepis zaczerpnięty ze strony: Just My Delicious

Jajka na Wielkanoc  Wielkanocne Smaki - edycja IV


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz