poniedziałek, 2 lutego 2015

Nalewka z pigwy


Pigwówka

- moja pierwsza nalewka



Pigwę smakowo odkryłam całkiem niedawno. Przez wiele lat była dla mnie owocem tak egzotycznym jak marakuja, czy karambola. Wiedziałam jak wygląda, że jest kwaśna i ładnie pachnie. Później poznałam ją od strony herbaty - jako nasz polski zamiennik cytryny. Z resztą, pigwę często nazywa się u nas polską cytryną. Zasmakowała mi w tej postaci. Syrop z pigwy dla wielu jest smakiem dzieciństwa. Obecnie pigwowiec rzadko jest hodowany, niegdyś jego widok był znacznie bardziej powszechni. Owoce nienadają sie do bezpośredniego spożycia ze względu na swój mocno kwaskowaty smak oraz ze względu na to, że są niezwykle twarde. Są za to bardzo zdrowe - zawierają sporo magnezu, fosforu, potasu, żelaza, miedzi, a także szereg witamin: A, B i C. Nadają sie za to świetnie na przetwory - dżemy, galaretki, czy syropy. Ten ostatni pomysł stanowi bazę do nalewki z pigwy, którą postanowiłam przygotować. Dla wielu osób pigwówka stanowi jedną z najlepszych. Składników do jej przygotowania potrzeba bardzo niewiele. Wystarczą owoce pigwy, cukier, spirytus i dużo cierpliwości. Nalewkę przygotowuje się etapami. Jaki będzie końcowy efekt - o tym można się przekonać właściwie dopiero po odczekaniu pół roku - istna szkoła cierpliwości.



Składniki:

Syrop z pigwy:
  • owoce pigwy (użyłam 4 dużych)
  • cukier

Nalewka z pigwy:
  • syrop z pigwy
  • spirytus
  • wódka (opcjonalnie)



Przygotowanie:
  1. Przygotuj syrop z pigwy: Owoce (tyle ile masz) dokładnie umyj, a najlepiej wyszoruj szczoteczką. Owoce przekrój wzdłuż na ćwiartki. Wydrąż pestki, wytnij gniazda nasienne i wyrzuć. Miąższ pokrój w drobną kosteczkę. Możesz je także rozdrobnić w malakserze.
  2. Przy pomocy szklanki oblicz mniej więcej objętość owocó - przesyp je taką samą ilością cukru. Na przykład: 2 szklanki miąższu pigwy = 2 szklanki cukru.
  3. Zassypane cukrem owoce odstaw na dwa dni, aby puściły sok. Przez te dwa dni mieszaj owoce co jakiś czas, aby cukier się dobrze rozpuścił.
  4. Po dwóch dniach przelej syrop wraz z owocami do słoiczków. Jeżeli chcesz przeznaczyć częśc syropu np. do słodzenia herbaty, lepiej jeden ze słoiczków zapasteryzuj - będzie mógł wtedy stać dłużej. 
  5. Gotowy syrop z pigwy zaleją taką samą ilością spirytusu (szklanka syropu = szklanka spirytusu). Słoik z syropem zostaw w ciemnym miejscu na okres 4 tygodni. 
  6. Po 4 tygodniach przecedź owoce i spróbuj nalewki, jeśli wyda Ci się stanowczo za mocna, rozcieńcz ją wódką.
  7. Przelej nalewkę do butelki i odstaw ją na 6 miesięcy w spokojne, zaciszne miejsce. Wraz z upływem czasu, pigwówka będzie zmieniać kolor na coraz ciemniejszy.





Przepis zaczerpnięty z Poezja smaku

Smacznego!

2 komentarze: