Polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym
- nie taka cytryna kwaśna jak ją widzimy
Składniki:
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/6 szklanki wody
- 2 żółtka jaj
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki
Sos cytrynowy:
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka brązowego cukru
- sok z połowy wyciśniętej cytryny
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Ryż smażony:
- 100 g ugotowanego białego ryżu (1 paczka)
- 1/2 grubo pokrojonej cebuli
- 1/4 świeżego grubo pokrojonego ogórka
- 1/3 świeżej grubo pokrojonej papryki
- 1/3 świeżej drobno pokrojonej papryczki chilli (użyłam zielonej) pozbawionej gniazd nasiennych
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- pozostałe z sosu cytrynowego 2 białka jajek
Przygotowanie:
1. W misce zmieszaj wodę i żółtka, stopniowo dosypuj mąkę kukurydzianą, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
2. Maczaj polędwiczki kurczaka tak, aby spłynął z nich nadmiar polewy. Smaż w głębokim oleju do złotego zrumienienia. Podaj z sosem cytrynowym, udekorowane dymką.
Sos cytrynowy:
Wymieszaj w miseczce mąkę kukurydzianą z cukrem i sokiem z cytryny, dodaj starty imbir, sos sojowy i bulion drobiowy. Podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Ryż smażony:
1. Na rozgrzany olej na patelni wrzuć cebulę, paprykę i chilli. Podsmaż lekko, ale tak aby warzywa ciągle były chrupkie. Dodaj ogórka.
2. Ugotowany wcześniej ryż wrzuć na patelnie i energicznie wymieszaj składniki. Odgarnij ryż na boki i na środek dodaj część pozostałego białka z jajek jak tylko się zetnie wymieszaj aż zupełnie się zetnie i będzie suche. Wymieszaj z ryżem. Czynność powtarzaj do wykorzystania białka. Na koniec dodaj sos sojowy i energicznie wymieszaj.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz