niedziela, 17 lutego 2013

Kurczak w sosie cytrynowym

Polędwiczki z kurczaka w sosie cytrynowym

- nie taka cytryna kwaśna jak ją widzimy




Składniki:
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/6 szklanki wody
  • 2 żółtka jaj
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki
Sos cytrynowy:
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sok z połowy wyciśniętej cytryny
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
Ryż smażony:
  • 100 g ugotowanego białego ryżu (1 paczka)
  • 1/2 grubo pokrojonej cebuli
  • 1/4 świeżego grubo pokrojonego ogórka
  • 1/3 świeżej grubo pokrojonej papryki
  • 1/3 świeżej drobno pokrojonej papryczki chilli (użyłam zielonej) pozbawionej gniazd nasiennych
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • pozostałe z sosu cytrynowego 2 białka jajek



Przygotowanie:

1. W misce zmieszaj wodę i żółtka, stopniowo dosypuj mąkę kukurydzianą, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.

2. Maczaj polędwiczki kurczaka tak, aby spłynął z nich nadmiar polewy. Smaż w głębokim oleju do złotego zrumienienia. Podaj z sosem cytrynowym, udekorowane dymką.

Sos cytrynowy:
Wymieszaj w miseczce mąkę kukurydzianą z cukrem i sokiem z cytryny, dodaj starty imbir, sos sojowy i bulion drobiowy. Podgrzewaj na małym ogniu aż sos zgęstnieje.

Ryż smażony:
1. Na rozgrzany olej na patelni wrzuć cebulę, paprykę i chilli. Podsmaż lekko, ale tak aby warzywa ciągle były chrupkie. Dodaj ogórka.

2. Ugotowany wcześniej ryż wrzuć na patelnie i energicznie wymieszaj składniki. Odgarnij ryż na boki i na środek dodaj część pozostałego białka z jajek jak tylko się zetnie wymieszaj aż zupełnie się zetnie i będzie suche. Wymieszaj z ryżem. Czynność powtarzaj do wykorzystania białka. Na koniec dodaj sos sojowy i energicznie wymieszaj.






Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Chińska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz