Słodkie wyzwanie Tiramisu
Składniki:
- 500g Mascarpone (2 opakowania po 250g)
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- 200g biszkoptów podłużnych - będzie to prawie cała paczka, ostatecznie można użyć zwykłych okrągłych (tu mogą pójść dwie paczki)
- 2 szklanki mocnej kawy z ekspresu
- 50ml Amaretto - zamiast Amaretto czysta profanacja - użyłam dostępnej w barku wódki i olejku migdałowego
- 4 łyżki ciemnego gorzkiego kakao
Przygotowanie:
1. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zetrzeć z 4 łyżkami cukru pudru.
Do miski miski należy dodać serka mascarpone i wymieszać energicznie trzepaczką lub za pomocą miksera do powstania jednolitej konsystencji kremu.
2. Do naczynia z rozpuszczoną kawą (bez fusów!) dodać wódkę wymieszaną z olejkiem migdałowym (50 ml). Należy poczekać aż ostygnie. Następnie moczyć w niej kolejno biszkopty. Powinno się to robić uważnie i szybko - ponieważ biszkopty łatwo przesiąkają i wtedy powstaje tzw. breja. Lekko namoczone biszkopty trzeba układać ciasno jedno przy drugim jak przedstawia zdjęcie poniżej:
3. Jak tylko zostanie wyłożona pierwsza warstwa biszkoptów - nakładamy na nią połowę wcześniej przygotowanego kremu, a zaraz potem obsypujemy kakaem przez sitko tak aby równomiernie pokryć całą masę kremową. Kolejno czynność powtarzamy - nasączone biszkopty - krem - kakao.
4. Na koniec można finezyjnie udekorować startą białą i mleczną czekoladą.
Deser przykrywamy folią, wkładamy do lodówki i ćwiczymy sztukę cierpliwości przez minimum 4 godziny.
Osobiście zachęcam do przygotowania tiramisu późnym wieczorem. Przez noc nie będzie tak kusiło, aby zajrzeć i spróbować, czy już gotowe, a dłuższy czas spędzony w lodówce wyjdzie tylko na korzyść smaku deseru.
Osobiście zachęcam do przygotowania tiramisu późnym wieczorem. Przez noc nie będzie tak kusiło, aby zajrzeć i spróbować, czy już gotowe, a dłuższy czas spędzony w lodówce wyjdzie tylko na korzyść smaku deseru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz