Semifreddo
z zamrażalnika do lodówki, z lodówki do ust
Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru w tym 2 opakowania cukru wanilinowego
- 250 g serka mascarpone
- paczka biszkoptów
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 100 g startej czekolady
- 100 ml Amaretto - podobnie jak w przypadku tiramisu zamiast tego wódka z aromatem migdałowym
Przygotowanie:
1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do powstania gładkiej masy. Dodać serek mascarpone oraz skórkę z cytryny.
2. Ubić sztywną masę z białek i dodać ją do masy z mascarpone.
3. W naczyniu wyłożyć pierwszy poziom biszkoptów i skropić je soczyście alkoholem- na to rozsmarować wcześniej przygotowany krem. Następnie oprószyć połową startej czekolady. Czynność powtórzyć z drugim poziomem biszkoptów.
4. Przygotowaną masę należy okryć pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na około 8h. Najpóźniej pół godziny przed planowanym podaniem deseru, przełożyć je do lodówki.
Kiedy torcik będzie już gotowy do podania - semifreddo pokroić w plastry za pomocą umoczonego w ciepłej wodzie noża.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz