niedziela, 3 lutego 2013

Semifreddo

Semifreddo

z zamrażalnika do lodówki, z lodówki do ust



Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru w tym 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 250 g serka mascarpone
  • paczka biszkoptów
  • 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 100 g startej czekolady
  • 100 ml Amaretto - podobnie jak w przypadku tiramisu zamiast tego wódka z aromatem migdałowym

Przygotowanie:

1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem do powstania gładkiej masy. Dodać serek mascarpone oraz skórkę z cytryny. 

2. Ubić sztywną masę z białek i dodać ją do masy z mascarpone.

3. W naczyniu wyłożyć pierwszy poziom biszkoptów i skropić je soczyście alkoholem- na to rozsmarować wcześniej przygotowany krem. Następnie oprószyć połową startej czekolady. Czynność powtórzyć z drugim poziomem biszkoptów.

4. Przygotowaną masę należy okryć pergaminem lub folią aluminiową i wstawić do zamrażalnika na około 8h. Najpóźniej pół godziny przed planowanym podaniem deseru, przełożyć je do lodówki. 
Kiedy torcik będzie już gotowy do podania - semifreddo pokroić w plastry za pomocą umoczonego w ciepłej wodzie noża.

 Deser spożywa się na zimno, ale że jest naprawdę dobry, znika jeszcze przed osiągnięciem temperatury pokojowej.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz