czwartek, 7 lutego 2013

Tarta z fetą

Tarta z fetą

- na cieście francuskim, moja ulubiona



Składniki:

  • Ciasto francuskie (wykorzystałam gotowe, jeszcze nie próbowałam wykonywać je samodzielnie)
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 200 g sera feta
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 pomidorki koktajlowe pokrojone na pół
  • 1/2 strączka świeżej papryczki chilli
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/2 szalotki pokrojonej w krążki
  • niewielki kawałek brokuła (może być mrożony)
  • 1/4 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:

1. Ciasto francuskie wyłożyć na tortownicy, po nakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej 15 minut. Kolejne 15 minut piec już bez przykrycia.

2. Wymieszaj 1/3 szklanki śmietany z łyżką mąki i wysmaruj powstałą masą wierzch ciasta francuskiego.

3. Ponownie włóż do piekarnika a 10 minut. 

Piekłam w prodiżu - on się rozgrzewa od 90-180 stopni Celsjusza.

Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz