Tarta z fetą
- na cieście francuskim, moja ulubiona
- Ciasto francuskie (wykorzystałam gotowe, jeszcze nie próbowałam wykonywać je samodzielnie)
- 1/3 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 200 g sera feta
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 pomidorki koktajlowe pokrojone na pół
- 1/2 strączka świeżej papryczki chilli
- kilka czarnych oliwek
- 1/2 szalotki pokrojonej w krążki
- niewielki kawałek brokuła (może być mrożony)
- 1/4 szklanki startego żółtego sera
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie wyłożyć na tortownicy, po nakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej 15 minut. Kolejne 15 minut piec już bez przykrycia.
2. Wymieszaj 1/3 szklanki śmietany z łyżką mąki i wysmaruj powstałą masą wierzch ciasta francuskiego.
3. Ponownie włóż do piekarnika a 10 minut.
Piekłam w prodiżu - on się rozgrzewa od 90-180 stopni Celsjusza.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz